Mediji: U Hrvatskoj u stečaj ide 80.000 ljudi

Fina je, uglavnom u januaru, poslala ukupno 115.613 poziva potrošačima radi očitovanja (Pixsell)
Fina je, uglavnom u januaru, poslala ukupno 115.613 poziva potrošačima radi očitovanja (Pixsell)

Hrvatska finansijska agencija – Fina je objavila kako su od početka godine poslali ukupno 80.845 prijedloga za provedbu jednostavnog stečaja potrošača – JSP na 30 općinskih sudova u državi, piše u četvrtak Večernji list, a prenosi agencija Hina.

Fina je, uglavnom u januaru, poslala ukupno 115.613 poziva potrošačima radi očitovanja, pa ih je 10.902 bilo saglasno s provedbom JSP-a, dok ih 25.890 nije bilo suglasno.

Ostali se nisu očitovali, ali po zakonu, to ima značaj saglasnosti, s tim da potrošači i naknadno uvijek mogu izraziti protivljenje.

Jednostavni stečaj potrošača se provodi isključivo prema onima koji su blokirani duže od tri godine i koji u Fininom Očevidniku imaju evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu do 20.000 kuna (nešto manje od 2.700 eura) po osnovi glavnice.

Dokazi o imovini

U toku je objava sudskih e-oglasa u kojima se vjerovnici pozivaju da u roku od 45 dana ospore popis imovine koji je potrošač podnio ili da sami obavijeste sud o imovini potrošača iz koje bi mogli namiriti svoje potraživanje te da dostave dokaze na kojima temelje svoje tvrdnje.

Večernji list navodi kako će se u najvećem broju slučajeva raditi upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači nisu dostavili popis, pa se smatra da su izjavili kako nemaju imovine.

Za sada je riječ uglavnom upravo o takvim slučajevima u kojima potrošači, a ni vjerovnici, nisu dostavili popis imovine, dok sudovi u evidencijama nisu našli dokaza da potrošači imaju imovinu vrijedniju od 10.000 kuna (1.350 eura), pa se stoga formalno provodi JSP, u kojem se blokirane oslobađa plaćanja svih obaveza te se o tomu izvještava potrošač, vjerovnici i Fina, nakon čega slijedi deblokada računa potrošača.

Izvor: Agencije


Povezane

U ponedjeljak su u pulskom brodogradilištu počeli dijeliti otkaze za više od 1.100 radnika, u petak proglašen stečaj.

20 May 2019

Tvornica metalskog kompleksa “Prva petoletka” iz Trstenika nakon gotovo 70 godina postojanja trebala je biti ugašena. Dugovi su se gomilali i prije tri godine proglašen je stečaj. Radnici se nisu pomirili s propašću tvornice, pa su novac koji su dobili za socijalno zbrinjavanje uložili u ponovno pokretanje proizvodnje. Tri godine poslije tvornica posluje s dobiti […]

U Hrvatskoj je više od 324 hiljade građana s blokiranim računom. Ministar pravosuđa najavio je prijedlog novog ovršnog zakona, prema kojem bi se svima koji imaju dug do 2.700 eura duže od tri godine otvarali stečajni postupci. Kako je takvih slučaja otprilike sto hiljada, broj blokiranih na taj bi se način bitno smanjio.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO