Odbačeni disciplinska tužba i zahtjev za suspenziju Tegeltije

Milan Tegeltija
Portal 'Žurnal' objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama (Arhiva)

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH odbacila je disciplinsku tužbu protiv predsjednika te institucije Milana Tegeltije.

Osim toga, odbačen je i zahtjev za suspenziju Milana Tegeltije. Oba zahtjeva su, kako saznajemo, odbačena kao nedopuštena, potvrđeno je za Klix.ba.

Ured disciplinskog tužioca podigao je prije tri dana disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, a po disciplinskoj prijavi sudije Okružnog suda u Banjoj Luci Milana Blagojevića. 

Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu zbog susreta Tegeltije s Nerminom Aleševićem.

Tegeltija je u saopćenju VSTV-a naveo da je zatraženo njegovo privremeno udaljavanje od dužnosti u “viber poruci od zamjenika glavnog disciplinskog tužioca”.

“Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi ista nije dostavljena”, kazao je Tegeltija u saopćenju, dodavši da nije upoznat ni s razlozima za predlaganje privremenog udaljavanja od dužnosti.

Naveo je kako u postupku koji je prethodio podnošenju tužbe nije imao priliku da učestvuje kao prijavljeni, niti da se izjasni na navode tužbe, niti na zahtjeva za suspenziju.

Objavljen snimak

Internetski portal Žurnal objavio je snimku koja Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama.

Na snimci koju je objavio Žurnal Tegeltija se vidi kako sjedi u društvu inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže, za koga se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM (približno 1.000 eura) od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Obećao je, čuje se na snimci, pomoći kod tadašnje tužiteljice Burzić, koja kaže da je nikad niko nije zvao niti urgirao za sporni predmet.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat o pojedinačnom predmetu i nakon što je dao upute Aleševiću da Pandži iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

Na snimku se vidi kako posrednik i poduzetnik broje novac, sa zaključkom da će novac biti prebačen Tegeltiji.

Državno tužilaštvo o tome je formiralo predmet, dok je VTSV jednoglasno dao podršku Tegeltiji za rukovođenje tim pravosudnim tijelom.

Izvor: Agencije