Smijenjen biskup koji je zabranio misu na Bleiburgu

Po riječima smijenjenog biskupa, obilježavanje događanja u Bleiburgu se politički instrumentalizira (Željko Hladika / Pixsell)

Tajnik biskupije u Klagenfurtu, monsinjor Engelbert Guggenberger, koji je javnosti poznat po tome što je zabranio misu na Bleiburgu, smijenjen je s dužnosti, javljaju austrijski mediji.

Na toj dužnosti će ga privremeno naslijediti vojni biskup Werner Freistetter.

Vijest je potvrdio i Vatikan, navodeći kako je Freistetteru, kao apostolskom administratoru, povjerio vodstvo nad biskupijom Gurk-Klagenfurt koju Sveta Stolica već mjesecima istražuje zbog navodnih financijskih malverzacija. Vatikan je priopćio da je istraga te biskupije još u tijeku.

Nadbiskup Salzburga, Franz Lackner, provodi od kraja 2018. istragu o optužbama protiv msgr. Aloisa Schwarza, biskupa Sankt Poeltena, nedaleko od Beča, od srpnja 2018., osumnjičenog za financijske malverzacije.

Optužbe se odnose na razdoblje kada je vodio biskupiju Gurk-Klagenfurt, od 2001. do 2008. Biskupija je tada nagomilala gubitke od nekoliko milijuna eura.

Schwarz odbacuje sve optužbe.

Spor s hrvatskim biskupima

Smijenjeni Guggenberger, koji je od sredine prošle godine vodio biskupiju, postao je poznat u javnosti kad je u ožujku, u pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK), priopćio da se ne dopušta slavljenje mise na Bleiburškom polju.

Po njegovim riječima, obilježavanje bleiburške tragedije politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti te da bi se u slučaju izdavanja dozvole Crkvi u Koruškoj moglo predbaciti i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru. 

HBK je na zabranu slavljenja mise zadušnice u cijelosti odbacila razloge navedene za tu odluku te rekla kako uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih.

Na kraju je pronađeno rješenje i misu na Bleiburgu s obzirom na zabranu dijecezanskoga administratora iz Klagenfurta nije predvodio biskup nego mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskoga Caritasa, a Krčki biskup Ivica Petanjak održao je propovijed na misi na Bleiburškom polju.

Izvor: Agencije