Američki vojnici na Kosovu zbog ‘vanjskih malignih prijetnji’

State Department podržava modernizaciju vojski u regiji i snabdijeva ih oružjem (EPA)

Komandant američkih zračnih snaga u Evropi Tod Wolters izjavio je pred Senatom SAD-a da su američki vojnici potrebni na Kosovu kako bi odgovorili na “vanjske maligne prijetnje” i poručio da će američka komanda u Evropi podržati dalji razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga, piše prištinski Express.

“Američko prisustvo je potrebno kako bi se ojačao otpor naših partnera na vanjske maligne prijetnje”, rekao je Wolters, koji je general zračnih snaga SAD-a i komandant američkih zračnih snaga u Evropi i zračnih snaga u Africi.

Govoreći o Kosovskim sigurnosnim snagama, on je kazao da američka komanda u Evropi podržava razvoj ovih snaga, u skladu sa 10-ogodišnjim planom tranzicije i u punoj u saradnji sa SAD-om i zemljama saveznicama NATO-a.

Modernizacija vojski regije

“Ohrabrujemo Kosovske sigurnosne snage da održe multietnički i profesionalni karakter, koji odgovara svim građanima Kosova”, poručio je Wolters.

On je dodao da američki State Department podržava modernizaciju vojski u regiji tako što ih snabdijeva američkim oružjem.

“Ministarstvo odbrane podržava regionalne partnere kroz saradnju u sigurnosti i inicijative za izgradnju kapaciteta. Ključ tih inicijativa je eliminiranje zavisnosti vojski u regiji od sovjetskog naslijeđa. Mi koristimo instumente saradnje u oblasti sigurnosti kako bismo modernizirali vojske u regiji uz oružje američkog porijekla, koje je u skladu s NATO standardima”, rekao je Wolters. 

Izvor: Agencije