Haradinaj traži da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama

Kosovo je nezavisna država koja postiže politički, ekonomski i socijalni napredak, ocijenio je Haradinaj (EPA)

Premijer Kosova Ramush Haradinaj zatražio je summitu balkanskih lidera u Berlinu da Srbija prizna Kosovo u sadašnjim granicama, ocjenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

“Jasno je da ne možemo ići naprijed dok ne prihvatimo istinu o prošlosti i sadašnju realnost. Istina o prošlosti je da je Kosovo doživjelo okrutnosti i da je trebalo početi od nule. Realnost današnjice je da je Kosovo neovisna država, da postiže politički, ekonomski i socijalni napredak. To je realnost koju treba priznati kako bi se išlo naprijed. Srbija treba priznati neovisnost i suverenitet Kosova”, naveo je Haradinaj u govoru koji je objavio na Facebooku.

Ocijenio je i kako je priznanje Kosova “početna, a ne konačna točka za napredak”, kao i da ono podrazumijeva “stalno poštivanje postojećih granica”.

‘Nema napretka bez obostranog priznanja’

“Bez obostranog priznanja i poštovanja ne može biti napretka. Tada, na primjer, neće biti potrebe za trgovinskim barijerama ni s jedne strane. Ponovno sagledavanje granica omogućit će novi val etničkih podjela, a možda i početak nasilja. Mi imamo potrebe za jedinstvom, ne za podjelama. Imamo potrebe otvoriti naše granice, a ne stvarati nove”, poručio je Haradinaj.

Dodao je i kako se “osobno i bezuvjetno” obavezuje da će pridonijeti poboljšanju života Srba na Kosovu.

“Na to se obavezujem bez neke ponude iz Beograda. U biti, to je obaveza koju smo primijenili nakon što smo implementirali sve preporuke posrednika Marttija Ahtisaarija u naš Ustav i naše zakone”, kazao je Haradinaj.

Izrazio je zahvalnost Njemačkoj za podršku Kosovu i pozvao Berlin da “nastavi štititi pravo Kosova na državnost i teritorijalni integritet”.

Izvor: Agencije