Uhapšen bivši federalni ministar Desnica Radivojević

Desnica Radivojević je obavljao dužnost zamjenika federalnog premijera i ministra prostornog uređenja i okoliša (Al Jazeera)

Nekadašnji ministar u vladi entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Desnica Radivojević uhapšen je u utorak, u sklopu istrage koja se vodi zbog preprodaje tehničkih sredstava doniranih kao pomoć stradalima u velikim poplavama iz 2014. godine, potvrdilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić kazala je kako je policija privela Radivojevića, bivšeg federalnog ministra prostornog uređenja, na njihov zahtjev te će on biti podvrgnut krivičnoj obradi, prenosi Hina.

Policija je u nedjelju u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine privela osam osoba u sklopu akcije kodnog naziva “Farmer”.

Njih se sumnjiči da su umiješani u nezakonitu preprodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije vrijedne gotovo 500.000 eura.

Riječ je o donaciji Kine koja je u Bosnu i Hercegovinu poslana kako bi se poljoprivrednicima pomoglo u suočavanju s posljedicama ogromnih poplava, koje su nanijele veliku štetu.

Prodavali kineske donacije

Uhapšene osobe bile su povezane s vladom Federacije Bosne i Hercegovine, a kinesku su donaciju, umjesto da opremu podijele, prodavali korisnicima direktno ili uz posrednike.

Među osobama uhapšenim krajem prošle sedmice je i Ivica Mladina, koji je 2014. godine bio savjetnik tadašnjeg federalnog premijera, a sadašnjeg delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovione i predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića.

Za Mladinu te još dvojicu osumnjičenika tužilaštvo je zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora, dok su ostali uhapšeni pušteni da se brane sa slobode.

Radivojević je u federalnoh vladi obavljao dužnost zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja i okoliša.

Izvor: Agencije