Agius će odlučiti gdje će Karadžić služiti kaznu

Karadžić će vjerovatno biti prebačen u neku od zemalja koja u pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora (EPA)

Još nije poznato u kojoj će državi Radovan Karadžić izdržavati kaznu doživotnog zatvora, na koju je pravosnažno osuđen prošle sedmice odlukom žalbenog vijeća Mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Statut Mehanizma ne predviđa rok u kojem treba donijeti odluku, ali navodi da će prebacivanje osuđenika u državu u kojoj će izdržavati kaznu biti obavljeno što je prije moguće, precizirala je za Tanjug glasnogovornica mehanizma Helena Eggleston. 

Odluku o izboru države donijet će predsjednik Mehanizma Carmel Agius, a Karadžić neće imati pravo žalbe.

Eggleston je pojasnila da predsjednik određuje državu u kojoj će osoba izdržavati kaznu na osnovu velikog broja informacija, “koje mogu uključivati i bilo kakve stavove osuđenika”. 

“Pravni okvir ne predviđa ulaganje žalbe na ovakve odluke”, napomenula je. 

Odkuka u skladu sa statutom

Karadžić će u svakom slučaju biti prebačen u neku od država članica Ujedinjenih naroda koja ima ugovor s Mehanizmom o izdržavanju zatvorskih kazni, ali će u konkretnom slučaju to vjerovatno biti zemlja koja u svom pravnom sistemu ima doživotnu kaznu zatvora.

To su Švedska, Finska, Danska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska ili Španija.

Odluka o tome gdje će osuđena osoba biti poslana na izvršenje kazne donosi se u skladu sa Statutom Mehanizma i Uputstvom o postupku kojim Mehanizam određuje u kojoj će državi osuđenik izdržavati kaznu.

Karadžić je u pritvoru Mehanizma u Hagu, nasljednika Haškog tribunala, od hapšenja i izručenja iz Srbije u julu 2008.

Osuđen je 20. marta na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Tom odlukom preinačena je prvostepena presuda Haškog tribunala kojom je u martu 2016. bio osuđen na 40 godina zatvora.

Izvor: Agencije