Hrvatski sabor će biti pokrovitelj komemoracije na Bleiburgu

Gordan Jandroković je osudio odlazak Zorana Milanovića sa komemoracije u Okučanima (EPA)
Gordan Jandroković je osudio odlazak Zorana Milanovića sa komemoracije u Okučanima (EPA)

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u četvrtak je austrijskim medijima poslalo priopćenje u kojem žali i smatra uvredljivim da se komemorativni skup u Bleiburgu etiketira “fašističkom zabavom”, “najvećim okupljanjem neonacista u EU” ili “skupom ustaša”. 

MVEP u priopćenju naglašava kako se grubo poopćavanje u izvješćima medija, kojim se današnja Hrvatska i njezino stanovništvo povezuju s oživljavanjem fašističkih misli, doživljava kao bolna uvreda, prenosi Hina.

Ističe se i kako je pogrešno na temelju nekih pojedinačnih slučajeva, koje svakako treba najoštrije osuditi, brojne pripadnike obitelji žrtava kao i predstavnike vlade i crkvenih vlasti okupljene na Lojbaškom polju nazivati fašistima.

“Ukazali smo kako se upravo to radilo desetljećima pod komunističkom vlašću: prešućivalo se i ublažavalo ubojstvo desetina tisuća vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj”, poručio je MVEP. 

MVEP: Zgranuti smo prigovorom da se slavi fašizam

Bleiburg za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava, naglašavaju.

“Stoga smo zgranuti prigovorom da se na Bleiburgu slavi fašizam, što stvara krivu predodžbu o Hrvatskoj i Hrvatima. Krivoj slici o Hrvatskoj doprinose i prigovori da komemoracija na Bleiburškom polju, na kojoj sudjeluje veliki broj vjernika, šteti ugledu Crkve i kako se tu radi o političkoj instrumentalizaciji i dijelu političko-nacionalnog rituala”, kaže se u priopćenju. 

MVEP je stoga austrijskim medijima poručio kako se najodlučnije suprotstavlja takvim imputacijama i žurno apelira na distanciranje od jednostranog i neodrživog nametanja krivnje, “što je ne samo u interesu Hrvata u Hrvatskoj već i Hrvata koji žive u Austriji”. 

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice Gordan Jandoković izjavio je da će biti održana komemoracija na Bleiburgu i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj, jer je glavni cilj da se komemorira žrtvama.

O načinu obilježavanja komemoracije na Bleiburgu on kaže kako je o tome već više puta razgovarano te očekuju da će, nakon završetka dijaloga između Hrvatske biskupske konferencije – HBK i Austrijske biskupske konferencije, biti utvrđena ona procedura koja je moguća od HBK-a, da organiziraju misu onakvu kakva je moguća, u dogovoru s austrijskom stranom, prenosi Hina.

‘Misa ili molitva, vidjet ćemo’

Napomenuo je kako je, isto tako, poznato da se zabrana od biskupije Gurk Klagenfurt odnosi isključivo na biskupa koji ne može držati misu, ali je može držati svećenik.

“Što će biti u idućim danima – to ćemo vidjeti. Hoće li biti misa, hoće li biti molitva, ali svakako će se održati komemoracija i Hrvatski sabor bit će pokrovitelj te komemoracije na Bleiburgu”, poručio je predsjednik Sabora uoči sjednice zagrebačkog HDZ-a i dodao da su za crkvene vlasti ta pitanja vezana za misu ili molitvu.

Naglasio je da će Hrvatski sabor zadržati pokroviteljstvo nad komemoracijom, jer je “nama glavni, primarni cilj da se komemorira žrtva. Dakle, da se iskaže poštovanje prema onima koji su tamo ubijeni bez suda, bez presude.”

“Apeliram na sve – kako one s lijeve strane, koji negiraju uopće taj zločin i koji bi najradije da te komemoracije ni nema, tako i na one koji se pozivaju da su na desnoj strani političkog spektra i koji bi tu željeli nekakve političke bodove, koji bi željeli slaviti Nezavisnu Državu Hrvatsku i ustaški režim – da to nije dobro, da to mi osuđujemo, ali želimo komemorirati žrtvu”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO