Smanjen broj sjednica UN-a o Kosovu

Vijeće sigurnosti UN-a je pozvalo kosovske institucije da ukinu takse na proizvode iz Srbije i BiH (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda donijelo je odluku da se više neće održavati kvartalne sjednice posvećene situaciji na Kosovu nego će se ići, nejvjerojatnije, na tri zasjedanja (što je britanski prijedlog) ili na dvije (što je americki prijedlog) godišnje, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

Dosadašnja praksa, još od 1999. godine i usvajanja Rezolucije 1244 i okončanja rata na Kosovu, bila je održavanje sjednica svaka tri mjeseca.

Nakon pritiska SAD-a i njegovih europskih saveznika, postignut je dogovor da se ove godine održe tri sjednice, a 2020. godine dvije sjednice.

Britanska veleposlanica u UN-u Karen Pierce smatra da su četiri sjednice o Kosovu u toku godine previše, jer se takav broj sjednica ne održava ni o Jemenu, Kongu ili Haitiju.

Rusija protiv

Ukazala je kako se situacija na Kosovu “dramatično” promijenila otkako je tamo došao UNMIK, da je ta međunarodna misija odigrala važnu ulogu u promoviranju mira i stabilnosti u regiji, ali da “Kosovo više nije zemlja sukoba i sve više je integrirano u međunardonu zajednicu”.

I drugi su predstavnici zapadnih članica Vijeća sigurnosti UN-a pozdravili postignut dogovor o smanjenju broja sjednica posvećenih Kosovu i ponovili stav da bi se UNMIK trebao početi povlačiti, sa čim se Rusija i Kina ne slažu. 

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja rekao je da Rusija dijeli zabrinutost sa Srbijom zbog ozbiljnosti situacije na Kosovu.

Smatra da se Kosovo ne treba skidati s dnevnog reda, nego da bude pod stalnom kontrolom jer je “situacija nestabilna i svakog trenutka može se oteti kontroli.

Poziv da ukinu takse

Vijeće sigurnosti UN-a također je pozvalo kosovske institucije da ukinu pristojbe na proizvode iz Srbije i BiH.

Veleposlanik Nebenzja je ponovio stav Rusije po kojem Priština krši sporazum CEFTA uvođenjem pristojbi, ali i da Kosovo ignorira “neuvjerljive zahtjeve zapadnih zaštitnika”.

Održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a posvećeno Kosovu bilo je neizvjesno zbog protivljenja SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Poljske da se raspravlja o Kosovu, iako je Ekvatorijalna Gvineja, koja ovog mjeseca predsjedava Vijećem izrazila spremnost da to pitanje stavi na dnevni red.

Izvor: Al Jazeera i agencije