Hrvatska: Odbijeno pokretanje postupka revizije Vatikanskih ugovora

Sabor, Sabornica, Zastupnici
SDP: Svaki ministar je odgovoran za stanje u svom resoru, a Blaženka Divjak je stanje u svom nazvala blokadom (Al Jazeera)

Hrvatski sabor odbio je u petak prijedlog oporbenog Kluba stranke GLAS i Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora.

Zaključak nije donesen, nije dobio dovoljno glasova, konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, navodeći kako je za njega glasovalo 27 zastupnika, devet je bilo suzdržano, a 67 protiv.

GLAS je do samog glasovanja ustrajao na tomu da su stečeni uvjeti da se pokrene postupak revizije četiriju ugovora sa Svetom Stolicom, o pravnim i gospodarskim pitanjima, suradnji u odgoju i kulturi te o dušebrižništvu katoličkih vjernika, koji su sklopljeni 1996., odnosno 1998.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) ponovila je kako samo Mađarska za Crkvu izdvaja više od Hrvatske, koja, pak, izdvaja šest puta više od prosjeka zemalja EU-a.

Hrvatska država na temelju Vatikanskih, te s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom za potrebe Katoličke Crkve godišnje izdvaja približno 900 milijuna kuna (121,5 milijuna eura), argumentirao je ranije GLAS.

Reiner: ‘Pamflet koji vrvi neistinama’

“Vaš pamflet vrvi neistinama. Kad ste shvatili da narod to ne prihvaća, počeli ste pričati o novcima. To neće proći”, poručio je GLAS-u Željko Reiner (HDZ), čija je stranka ranije odlučno odbacila prijedlog za reviziju.

Hrvatska narodna stranka (HNS) bit će suzdržana, no tema će se morati otvoriti u dogledno vrijeme, rekao je Milorad Batinić.

HNS, kaže, u načelu podržava inicijativu, ali bi se Vlada morala prije o tome očitovati, trebalo bi napraviti i kvalitetnu analizu kada bi u reviziju trebalo ući, poručuju iz HNS-a, čiji zastupnici nisu sudjelovali u raspravi o prijedlogu.

Da Vatikanske ugovore treba revidirati i jasno utvrditi obrazac po kojem Crkva prima novac iz proračuna ponovio je i Davor Bernardić iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Da bi se pokrenula revizija Ugovora, trebaju glasovi dvije trećine zastupnika, a za to mora biti i druga strana, podsjetila je Mrak Taritaš.

Mandat od biskupa, plaća od države

Ugovorom o suradnji u odgoju i kulturi jamči se nastava katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama te vrtićima, a odgojno-obrazovni sustav javnih škola mora uzimati u obzir vrijednosti kršćanske etike, što je u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i temeljnom idejom da pluralističko, građansko društvo ne može biti podvrgnuto zahtjevima ni sankcijama zasebnog morala bilo koje religijske skupine, naveo je Klub GLAS-a i HSU-a u svom prijedlogu.

Vjeroučitelji, dodaje, dobivaju mandat od biskupa, a plaću od države. Posljedica je tog ugovora neravnopravan položaj djece koja ne idu na vjeronauk, a za koju nema alternativnog predmeta.

Kad je riječ o Ugovoru o gospodarskim pitanjima, koji uređuje i povrat oduzete crkvene imovine, Klub kaže da Hrvatska, za razliku od svih drugih država, nije pri njegovu potpisivanju ograničila pravne, materijalne i druge učinke.

Nisu definirani popis imovine, rokovi ni iznosi koji će biti isplaćivani za oduzeta dobra koja se ne mogu vratiti, tvrdi Klub, pa bi teoretski takav ugovor mogao Hrvatskoj stvoriti materijalne i financijske obveze neograničenog iznosa i trajanja, što se protivi “zdravom razumu i načelima pri sklapanju ugovora”.

Problem sudskih istraga

Izmjene Ugovora o pravnim pitanjima Klub je tražio tumačeći kako odredba da će crkvene vlasti biti prethodno obaviještene u slučaju sudskih istraga o kleriku za možebitno kazneno djelo narušava načelo da su crkva i država neovisne i načelo jednakosti pred zakonom.

Klub smatra neprikladnim i da se međunarodnim ugovorom određuje opis neradnih dana u Hrvatskoj jer je to stvar nacionalnog zakonodavstva.

Ističe i kako su se značajno promijenile okolnosti od potpisivanja Ugovora o dušebrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi (prosinac 1996.), što je uvjet za njegove izmjene. 

Potpisan je kad su Oružane snage bile aktivno angažirane na obrani Hrvatske i imale i do 300.000 pripadnika, dok ih današnja vojska i policija imaju zajedno manje od 40.000, navodi Klub.

Sva četiri ugovora predviđaju mogućnost pregovora u slučaju da jedna od strana procijeni da su se okolnosti promijenile.

“Uzimajući u obzir neustavne i protuustavne posljedice primjene ugovora i ogromne materijalne troškove, smatramo da postoje opravdani razlozi za pokretanje postupka pregovora”, poručio je Klub GLAS-a i HSU-a.

Izvor: Agencije