Novinari N1 dobili prijetnje smrću, osumnjičeni uhapšen

Zaposleni na N1 dobili su pismo u kojima se prijeti smrću njima i njihovim obiteljima zbog, kako navodi ta regionalna televizija, izvještavanja o prosvjedima u Srbiji.

U pismu, koje potpisuju “Beogradski veterani ratova 1999. godine”, upućena je i prijetnja da će zgrada televizije biti “dignuta u vazduh”.

N1 je odmah o svemu obavijestila policiju, koja je u akciji, u koordinaciji s Trećim tužiteljstvom, pronašla i uhitila osobu osumnjičenu za prijetnje.

Kako je javio Tanjug, osumnjičenom je, prema riječima glasnogovornika tužiteljstva Ivana Markovića, određeno zadržavanje do 48 sati, a u tom roku bit će saslušan, nakon čega će biti odlučeno o daljnjim koracima.

Uz pismo je dostavljena i članska iskaznica Saveza ratnih veterana Srbije.

No, predsjednik tog veteranskog udruženja Željko Vukelić tvrdio je da oni ne stoje iza poslanih poruka, te je zahtijevao od policije da ispita slučaj.

“Nemam blage veze o bilo čemu”, kazao je Vukelić.

Novinari N1 označeni su kao “izdajnici” i “antisrbi”. “Mi veterani vas upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama”, navodi se u pismu.

Reakcije i osude kolega

Reagirao je i predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbjednost novinara Veran Matić rekavši kako “targetiranje najčešće vodi ka otvorenim pretnjama, a onda je samo pitanje kada će se one i ostvariti”.

“Ovde postoji veoma ozbiljna odgovornost političara koji učestvuju u javnom životu. Oni moraju da se suzdrže kad upotrebljavaju teške reči, koje po pravilu otvaraju talas upotrebe društvenih mreža koji je preteći i predstavlja ugrožavanje sigurnosti”, upozorava Matić.

Oglasilo se i Udruženje novinara Srbije, osudivši prijetnje redakciji televizije N1. Zatražili su od policije i tužiteljstva hitnu istragu slučaja. 

“Podsećamo da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora. Očekujemo da odgovorni za ove pretnje u skladu sa tim budu i kažnjeni”, navode u reagiranju.

Izvor: Agencije