Presuda: Milionska odšteta jedinom preživjelom vatrogascu s Kornata

Frane Lučić
Jedini koji je preživio nesreću je Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru, dok su ostali vatrogasci preminuli od posljedica teških opeklina (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Na Općinskom sudu u Zagrebu u petak je izrečena nepravomoćna presuda u tužbi jedinog preživjelog vatrogasca s Kornata Frane Lučića protiv države i grada Šibenika, prenose hrvatski mediji.

Frane Lučić djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv grada Šibenika i Republike Hrvatske koji su mu prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda dužni isplatiti 1,75 milijun kuna (236.000 eura) i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane, prenosi Hina.

Sutkinja Ida Vrančić nepravomoćnom je presudom naložila Republici Hrvatskoj i gradu Šibeniku da Lučiću solidarno isplate 1,75 milijun kuna s pripadajućim kamatama.

Postane li presuda pravomoćna, tuženici će Lučiću morati isplatiti i nešto manje od 570.000 kuna (77.000 eura) s kamatama za tuđu pomoć te mu ubuduće mjesečno za pomoć plaćati 4.500 kuna (607 eura). 

Sud je također presudio da su država i grad Lučiću dužni isplatiti i nešto više od 383.000 kuna (51.000 eura) s osnove izgubljene zarade.

Osim toga, morat će mu nadoknaditi blizu 200.000 kuna (27.000 eura) i kamate za troškove za vitamine, poboljšanu prehranu i medicinske preparate i ubuduće mu plaćati mjesečnu rentu za te troškove od 1.500 kuna (202 eura).

Ukupan iznos više milijuna kuna

Kad se zbroje sve te stavke i pridodaju kamate, ukupan iznos koji država i grad Šibenik trebaju isplatiti Lučiću penje se na više milijuna kuna.

Ostali dio tužbenog zahtjeva Općinski je radni sud odbio.

Lučić je u tužbi naveo da je 30. kolovoza 2007. stradao u nesreći na radu kao vatrogasac pri gašenju požara te je zadobio višestruke ozljede opasne po život, uključujući opekline lica i vrata, prsa i trbuha, gornjih i donjih udova. Više od četiri mjeseca borio se za život, a preživio je i sepsu.

Dugotrajno liječenje, uz brojne operacijske procedure, sastojalo se od reguliranja metabolizma, odstranjivanja odumrlog tkiva, pokrivanja nastalih defekata umjetnom i preostalom zdravom kožom.

Vještak je pregledom medicinske dokumentacije utvrdio da je Lučić u cijelosti radno nesposoban te da mu je zbog ozljeda nastupilo 80-postotno umanjenje životne aktivnosti i 25 posto psihičke.

Riječ je o ponovljenom suđenju s obzirom na to da je ranija presuda od 8. srpnja 2015., kojom je odbijen Lučićev tužbeni zahtjev, ukinuta u veljači 2018. rješenjem zagrebačkog Županijskog suda te je predmet vraćen sudu prvog stupnja na ponovno suđenje. Lučić istodobno pred šibenskim sudom vodi spor za naknadu štete protiv Općine Tisno i lokalnog DVD-a.

Vatrogasac Frane Lučić spor je dobio nakon više od 12 godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio, ali s višestrukim ozljedama.

Vatrogasci na Kornatu stradali su 30. kolovoza 2007.

Od 13 vatrogasaca iz Tisna i Vodica blizu Šibenika u skupini zahvaćenoj požarom šestorica su poginula na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb.

Dvanaest vatrogasaca izgubilo živote

Jedini koji je preživio nesreću jest Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru, dok su ostali ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina.

Živote su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Ivica, Tomislav i Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Prema službenoj teoriji, uzrok nesreće bio je tzv. eruptivni požar, ali obitelji stradalih nisu prihvatile takvo objašnjenje te i dalje smatraju da nije otkrivena prava istina.

Zbog odgovornosti se sudilo bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici.

On je u ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru u travnju prošle godine drugi put nepravomoćno oslobođen krivnje za stradavanje vatrogasaca.

Unatoč istragama i suđenjima, još nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila.

Izvor: Agencije