PIC traži jači angažman BiH u vezi s ilegalnim migracijama

Inzko je upozorio na činjenicu da se u Bosni i Hercegovini često ponašaju kao da migrantske krize nema (Anadolija)

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini pozvao je u srijedu, nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu, sve nivoe vlasti u toj zemlji da preduzmu mjere kojima bi se efikasnije kontrolirala migrantska kriza, uključujući povećanje budžetskih izdvajanja.

Nakon sjednice, koja se održava svakih šest mjeseci, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko novinarima je potvrdio da je migratska kriza bila važna tačka dnevnog reda, prenijela je Hina.

Članovi Upravnog odbora PIC-a, koje čine najutjecajnije zapadne države te Rusija i Turska, saglasili su se da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za suočavanje s migrantskom krizom, što sada nije slučaj.

“Cijela zemlja mora se baviti pitanjem migracija. To nije dužnost samo jednog entiteta ili kantona”, rekao je Inzko novinarima u Sarajevu.

‘Informacije su deprimirajuće’

Upozorio je na činjenicu da se u Bosni i Hercegovini često ponašaju kao da krize nema, a to je ilustrirao konstatacijom da država ne izdvaja nikakva dodatna sredstva za rješavanje tog problema.

“Ovdje budžet nije povećan od 2012. godine, a u Italiji je ‘eksplodirao’ upravo zbog potrebe rješavanja migrantske krize”, kazao je austrijski diplomat.

Upravni odbor PIC-a smatra da zbog toga agencije koje se trebaju baviti migrantima ne mogu raditi svoj posao, a primjer za to jest činjenica da Granična policija BiH ne može popuniti stotine upražnjenih pozicija jer nema novca i potrebnih saglasnosti.

“Neke od informacija su šokantne. [Direktor Granične policije BiH Zoran] Galić ne može popuniti 500 mjesta u Graničnoj policiji. Jedna je osoba na svakih 25 kilometara granice i kako je oni onda mogu štititi?”, upitao je Inzko, dodajući da su informacije koje su dobili članovi Upravnog odbora PIC-a “deprimirajuće”.

Upravni odbor ponovio je da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine, te je podsjetio vlasti u toj državi da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće.

Naglasio je potrebu za puno provođenje programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Omogućiti glasanje u Mostaru

Upravni odbor PIC-a pozdravio je imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao i odluku državnog Predsjedništva u vezi s podnošenjem Programa reformi Bosne i Hercegovine NATO-u.

Odbor očekuje da će, s deblokiranjem formiranja Vijeća ministara, i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine početi s radom, čime će se ubrzati tempo reformi, nakon čega će EU donijeti odluku o sljedećim koracima Bosne i Hercegovine.

Upravni odbor PIC-a konstatirao je neka pozitivna događanja u državi, kao što su napori Vlade Kantona Sarajevo da unaprijedi transparentnost rada i usluga te je pozdravio njen fokus na unapređenju kvaliteta života građana.

Također je pozvao političke i institucionalne čelnike na odgovarajućim nivoima vlasti da se posebno fokusiraju na hitno završavanje procesa formiranja vlasti na svim nivoima, stavljajući interese građana na prvo mjesto.

PIC je pozvao Bosnu i Hercegovinu da riješi i 14 ključnih pitanja koja je Evropska komisija navela u svom Mišljenju o aplikaciji te države za članstvo u EU-u, te dodao da građanima Mostara treba biti omogućeno glasanje na lokalnim izborima 2020.

“Mostar mora ostati jedinstven grad”, navedeno je u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, s kojim se nisu složili predstavnici Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

Pozvali su i na provođenje presude iz predmeta “Sejdić–Finci”, koja je i dalje neprovedena.

Izvor: Agencije