Kristić umjesto Konakovića na čelu Skupštine Kantona Sarajevo

Konaković: 'SDA od mene traži da radim protivzakonito i protivustavno. Poslovnik Skupštine je ustavna kategorija.' (Facebook/ Vlada Kantona Sarajevo)

Predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) i dosadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas je saopćio da je tu dužnost preuzela Danijela Kristić, prenosi agencija Fena, a klub zastupnika iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Kantona Sarajevo većinom glasova izabrao je Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine KS-a.

“Ja od danas nisam predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo. Ovu dužnost preuzela je Danijela Kristić u skladu s Poslovnikom, članom 10, koji kaže da tri kandidata između sebe odlučuju ko će biti predsjedavajući Skupštine. Ona će se starati za daljnji rad. Na sve moguće načine zakonom i legalno zaustavit ćemo sve moguće pokušaje puča u Kantonu Sarajevo”, rekao je Konaković na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije.

U vezi s najavljenom, kako je rekao, nelegalnom smjenom Vlade KS-a od nove koalicije (SDA, DF i SBB) Konaković navodi da se u KS-u događaju neki procesi, za koje bi u Vladi šestorke voljeli znati šta se zapravo događa.

“Predsjednici stranaka prezentirali su nam novu koaliciju. Izetbegović, Komšić i Radončić govorili su o 18 potpisa, rekli su da će glasati za budžet koji neće trpjeti, a da onda kreću u rekonstrukciju Vlade. Desilo se suprotno, nisu glasali za budžet, oborili su i druge značajne dokumente, a onda pokušavaju potpuno nezakonito i nelegalno preuzeti vlast u Kantonu Sarajevo u kratkom roku”, istakao je on.

Karakter hitnosti sjednice

Navodi da je danas dobio dopis, nešto prije 10 sati, u kojem se traži da bez odgađanja, a najkasnije danas do 10 sati, sazove hitnu sjednicu Skupštine KS-a, koja će biti održana 28. decembra.

“Prema odredbama Poslovnika koje govore o načinu sazivanja svih sjednica, SDA se pozvala na članove Poslovnika 65 i 69, ali nisu na član 71, ključni za hitne sjednice, u kojem se kaže da konačnu odluku utvrđivanja hitnog karaktera donosi Kolegij Skupštine. SDA od mene traži da uradim nezakonitu stvar, da lično sazovem hitnu sjednicu, na koju, i da hoću, nemam pravo. Odmah sam prije 10 sati sazvao hitnu sjednicu Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, koji treba dati svoj stav o karakteru hitnosti”, rekao je on.

Ističe da je riječ o ozbiljnim kršenjima zakona i da je već uputio dopis sekretaru Skupštine KS-a, koji rukovodi skupštinskom službom, u kojem ga upozorava da će preduzeti sve pravne radnje i pokretanje disciplinskih i svih drugih prijava zbog kršenja zakona države.

“Upozorio sam dopredsjedavajuću Smiljanu Viteškić (SDA), na koju se vrši pritisak da sama sazove sjednicu. Oni se pozivaju na jedan član pravilnika koji kaže da ima pravo sazvati sjednicu ako predsjedavajući to odbija. Ne postoji ništa što smo mi odbili, nema niko pravo da danas sazove hitnu sjednicu. Kolegij će danas u 15:30 reći zadnju riječ. Protiv Smiljane Viteškić podnijet ću krivičnu prijavu za zloupotrebu ovlasti ukoliko se drzne da pokuša nezakonito djelovati u Skupštini Kantona Sarajevo”, izjavio je Konaković.

Dodao je da je o slučaju nasilnog održavanja sjednice obavijestio komesara MUP-a KS-a i zatražio pojačano prisustvo policije u KS-u u ovim danima.

“Instituciju ćemo zaštiti institucionalno kako bi predsjedavajućeg i zamjenike zaštitili u obavljanju svog posla”, rekao je Konaković i naveo da SDA ima potpuno otvorenu proceduru za smjenu vlasti.

“Danas je klub Bošnjaka, koji može izglasati moju smjenu i to opet ide u daljnju proceduru. Osmog januara je glasanje o privremenom finansiranju, 16. januara je sjednica na kojoj se definiše datum, koji će vjerovatno biti u roku 72 sata. Do 20. januara koalicija ‘Petak 13.’ ima šansu da zadrži svojih 18 ruku i smijeni ovu vladu. Ne znam zašto na ovakav način to žele uraditi. Ovo nije Medicinski fakultet i Klinički centar, ovo je zakonodavni organ koji piše zakone i propise. Dok smo mi ovdje, oni će se poštivati”, rekao je Konaković.

Imenovanje Čelika

Imenovanje Čelika treba biti potvrđeno na sjednici Skupštine KS-a, koja će, kako je rekao šef Kluba SDA u SKS-u Mahir Dević, biti održana u subotu, prenosi Fena.

Dević je nakon sjednice u izjavi za medije kazao da je Konaković izgubio povjerenje, pa je za kandidata na to mjesto izabran Čelik.

Odgovarajući na novinarska pitanja da je Konaković podnio ostavku, da tu funkciju preuzima Danijela Kristić, kao i da će kantonalna policija pružati zaštitu zastupnicima u SKS-u zbog prijetnji, Dević je rekao da je smjena vlade demokratski proces.

“Ne bi trebali da u ovakvoj proceduri bilo kome prijetimo. Vlade budu i prolaze, ne treba nam bilo kakva vrsta priče da će stati život u Kantonu Sarajevo. Smjena vlade je normalna demokratska procedura koja se pokušava opstruirati od bivšeg predsjedavajućeg”, rekao je Dević i dodao da inicijativu za smjenu Vlade KS-a treba posmatrati kao izraz demokratski izabrane većine u KS-u na izborima te da za to služe izbori. Stoga, kako je kazao, “prijetnje nam ne trebaju, policija nam za to ne treba”.

Istakao je da je procedura smjene pokrenuta i da predsjedavajući ne može imenovati drugog predsjedavajućeg nego Skupština. Čak i ako je Konaković dao ostavku, Dević navodi da i u tom slučaju Skupština KS-a treba odlučiti hoće li je prihvatiti ili neće.

Parlamentarna većina

“Čelik će biti novi predsjedavajući i Skupština se mora očitovati o tome. Mi imamo parlamentarnu većinu”, rekao je i dodao da sjednica koja je najavljena za 16. januar neće biti održana tada nego u subotu.

Subotnju sjednicu, pojasnio je Dević, zakazala je Smiljana Viteškić, dopredsjedavajuća SKS-a, a sjednicu može prekinuti samo onaj ko ju je sazvao.

Najavio je da će na sjednici biti donesene mnoge odluke, a jedna od njih jest odluka o privremenom finansiranju, a, prema Devićevim riječima, moguće je i da budžet bude usvojen.

“Sve može, ali ne mogu nas zaustaviti u procedurama, jer postoji parlamentarna većina. Ako se ko ne slaže o formiranju nove većine, postoji sud”, zaključio je Dević.

Smjena Fortine vlade

Prije deset dana nova većina u Kantonu Sarajevo, koju čine SDA, Savez za bolju budućnost (SBB) i Demokratska fronta (DF), prikupila je dovoljan broj potpisa za početak procesa smjene aktuelne kantonalne vlade, koju je donedavno činila koalicija šest stranaka, prenosi agencija Fena.

Dodaje se da je na skupštinski protokol upućen zahtjev za određivanje datuma sjednice na kojoj bi se glasalo o nepovjerenju aktualnoj Vladi Kantona Sarajevo.

Agencija Fena navodi da su zahtjev potpisali šefovi klubova tri stranke nove koalicije.

Podsjetimo, SBB i DF bili su dio saveza šest stranaka koje su formirale aktuelnu Vladu Kantona Sarajevo na čelu s Edinom Fortom, a uz njih su u “šestorci” bili Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

Izvor: Agencije