Grabar-Kitarović: Arbitraža mrtva, granični spor riješiti bilateralno

Grabar-Kitarović kaže da etnički predstavnik u BiH mora biti i politički predstavnik te da je na Hrvatima da izaberu (EPA)
Grabar-Kitarović kaže da etnički predstavnik u BiH mora biti i politički predstavnik te da je na Hrvatima da izaberu (EPA)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović objavila je u subotu kako je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici te da se spor može riješiti samo bilateralno.

Ona je teako reagirala na izvješće slovenskog povjerenstva, iz kojeg proizlazi da je slovenska država prikrivala ilegalnu komunikaciju arbitražne agentice i arbitražnog suca, prenosi Hina. 

“Slovenija je konačno priznala skandalozne radnje koje su dovele do propasti arbitraže. Sada je potpuno jasno da je slovenski državni aparat bio upregnut kako bi se nedopušteno utjecalo na ishod. Arbitraža je odavno mrtva, a spor se može riješiti samo bilateralno”, napisala je na Twitteru Grabar-Kitarović.

Iz izvješća, na koji se u subotu pozvao zagrebački Večernji list, proizlazi da je slovenska država, preko obavještajnih službi, sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. godine, a arbitražni sporazum potpisan je u jesen.

Stvoren put za bilateralno rješenje

Ističu kako izvješće slovenskog parlamentarnog Povjerenstva za nadzor obavještajnih službi (KNOVS) nedvojbeno potvrđuje da je slovenska strana bila ta koja je, u cilju arbitražne prijevare, upregnula državni aparat i svoje tajne službe.

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman vjeruje da je sada stvoren put za rješenja bilateralnog pitanja putem pregovora Hrvatske i Slovenije.

“Ovo samo može biti pokazatelj da je doista i slovenska strana priznala vlastitu grešku i krivnju. Mislim da je to dobar put da se vratimo za stol i počnemo pregovarati, jer je to bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije”, rekao je on novinarima u subotu.

“S Hrvatske strane postoji dobra volja i uvijek je postojala. Siguran sam da ćemo sa slovenskim susjedima i prijateljima naći odgovarajuće rješenje”, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova.

Grlić Radman dodaje da je vrijeme da se to pitanje “skine s dnevnog reda, jer nas opterećuje”.

Hrvatski sabor je još krajem srpnja 2015. godine, nakon što je Slovenija nepovratno kontaminirala arbitražni proces, donio jednoglasnu odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma, koji su dvije zemlje potpisale 2009. godine, a Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rješavanju spora.

Večernji list u subotu piše da je Slovenija priznala da je varala u arbitraži s Hrvatskom, pozivajući se na izvješće Slovenske komisije za nadzor javnih službi, prenijela je Hina.

Iz izvješće proizlazi da je slovenska država, preko obavještajnih službi, sve vrijeme sudjelovala u prikrivanju komuniciranja slovenske arbitražne agentice Simone Drenik i arbitra Jerneja Sekoleca te da se slovenska obavještajna služba SOVA počela pripremati za arbitražu još početkom 2009. godine. a arbitražni sporazum potpisan je ujesen, navodi dnevnik.

Javni dio izvjeća KNOVS-a o “obavještajnim i protuobavještajnim aktivnostima u vezi s događajima između Slovenije i Hrvatske pred arbitražnim sudom u Haagu”, koji je ovih dana objavljen u Ljubljani, svjedoči kako je Slovenija ušla u arbitražni postupak kao da se radi o obavještajnoj operaciji, a ne o pravnom postupku koji se vodi pred međunarodnim pravosudnim tijelom, navodi Večernji list.

Mediji: SOVA intenzivno sudjelovala

Pokušavajući utvrditi razloge zbog kojih su slovenski arbitar i agentica u arbitražnom postupku zatečeni pri nedopuštenom komuniciranju, KNOVS u samorazotkrivajućem izvještaju, nakon višemjesečne istrage, otkriva niz kompromitirajućih činjenica za slovensku stranu, koje dovode u pitanje ključne stavove slovenske strane u arbitražnom sporu.

SOVA je, kako stoji u izvješću, “intenzivno sudjelovala u arbitražnom postupku”, a cilj takvih sastanaka u SOVA-i bio je nedvosmislen: osigurati komunikaciju od “upada” hrvatske strane i zaštititi tajno komuniciranje slovenskog arbitražnog tima.

SOVA je arbitražnu ekipu instruirala o rizicima komunikacije stacionarnim telefonom i nezaštićenom međunarodnom linijom, no Simona Drenik ipak je iz svog stana u Kranju razgovarala sa slovenskim arbitrom Sekolecom u Beču.

Slovenski plan izjalovio se zato što se oni nisu dosljedno pridržavali instrukcija što su ih dobili od slovenskih obavještajaca, pa su njihove razgovore, kako se navodi u izvješću, snimili hrvatski obavještajci, donosi Večernji list, kako prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO