Prva sjednica Parlamentarne skupštine BiH nakon godinu dana blokade

Prva sjednica pretvorila se u verbalni obračun zastupnika opozicije i vladajućih o odnosima BiH s NATO-om (Fena)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zasjedao je u srijedu prvi put nakon gotovo godinu dana od kako je konstituiran u sadašnjem sazivu, ali sjednica sazvana kako bi se deblokirao rad tog tijela pretvorila se u žestoki verbalni obračun zastupnika opozicije i vladajućih o odnosima Bosne i Hercegovine s NATO-om.

Raspravu je potaknulo to što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u utorak predložilo mandatara za sastav Vijeća ministara te donijelo odluku da odmah nakon imenovanja Zorana Tegeltije na tu dužnost u sjedište NATO-a bude poslan dokument pod nazivom Plan reformi Bosne i Hercegovine, čija bi provedba približila Bosnu i Hercegovinu članstvu u Alijansi, prenosi Hina.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić potvrdio je novinarima nakon sjednice Kolegija tog doma da će sjednica Doma naroda, na kojoj će biti dovršen proces imenovanja radnih tijela Parlamenta, ali i potvrđivanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, biti održana početkom decembra.

Tada, dodao je, neće biti moguće imenovanje cjelokupnog novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jer će, nakon imenovanja mandatara, Tegeltija predložiti buduće ministre koji moraju proći procedure provjere, a zakonski rok za to je 30 dana, prenosi Fena.

Podsjetio je da je sjednica Komisije za imenovanje Vijeća ministara zakazana za utorak, 26.novembra, te se očekuje da će naredna sjednica Zastupničkog doma biti upriličena prve sedmice decembra.

Program reformi Bosne i Hercegovine

Izrazio je zadovoljstvo što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, koji je, prema izjavama članova bh. Predsjedništva, njegov karakter prihvatljiv za Sjevernoatlantski savez i značit će aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Zvizdić (Stranka demokratske akcije) je potvrdio da nije imao uvid u Program reformi Bosne i Hercegovine, ali je odbacio tvrdnje bh. političara da se dokument čuva u posebnim sefovima, jer se radi o dokumentu koji će u ime Bosne i Hercegovine biti dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu te se radi o javnom i zvaničnom dokumentu.

“Sada ćemo mi u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine brzo završiti posao u vezi s komisijama i potvrđivanjem budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Napomenuo je da se još nije definitivno razgovaralo o tome koji će to biti ministri iz SDA u novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako je zaključio, sve ovo razriješilo je blokirane procese kojima se svjedoči posljednjih mjeseci u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije