Mlinarević Sopta: Govor mržnje opterećuje bh. društvo

Dieng je u Sarajevu razgovarao s predstavnicima nevladinog sektora i medija u Bosni i Hercegovini (Ustupljeno Al Jazeeri)

Nijedno društvo ne može krenuti naprijed dok se prethodno ne oslobodi govora mržnje, izjavila je za Al Jazeeru Balkans bosanskohercegovačka književnica Martina Mlinarević Sopta nakon što je razgovarala s posebnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za sprečavanje genocida Adamom Diengom.

Mlinarević Sopta, zajedno s grupom predstavnika nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, s Diengom je u zgradi UN-a u Sarajevu u utorak razgovarala o problemima s kojima se suočavaju civilno društvo u Bosni i Hercegovini, aktivisti i novinari.

“Fokus razgovora, prije svega, bio je na govoru mržnje i prijetnjama, koje u Bosni i Hercegovini još prolaze nekažnjeno”, rekla je Mlinarević Sopta nakon sastanka.

Dodala je da je UN-ov specijalni predstavnik upozorio na veličinu tog problema, potcrtavajući da zločini i genocid nikad ne dolaze sami nego im prethodi upravo govor mržnje, koji je u Bosni i Hercegovini vrlo intenzivan, naročito u medijima i na društvenim mrežama.

“To je problem koji opterećuje naše društvo”, rekla je Mlinarević Sopta.

Nedopustivo je negirati zločine

I sama se nedavno našla na meti desničara u Bosni i Hercegovini zbog otvorenih stavova i kritika bosanskohercegovačkog društva, zbog čega je u augustu otkazana promocija njene autobiografske knjige Huzur koja je trebala biti održana na festivalu u Čitluku.

Organizatori su, pod pritiskom sponzora i govora mržnje na društvenim mrežama, morali otkazati promociju njene knjige premda knjiga ne govori o politici nego o raku dojke koji je književnica pobijedila.

Izaslanik UN-ovog sekretara za sprečavanje genocida upozorio je na činjenicu da sve zaoštreniji sporovi o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine nastavljaju širiti podjele, a ukazao je i na nedopustivost negiranja karaktera zločina počinjenih u zemlji u posljednjem ratu.

“Zabrinut sam jer Bosna i Hercegovina slabi zbog sve spornijih narativa o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Takvi narativi, u kombinaciji s retorikom secesije, omogućavaju prostor u kojem podjele postaju norma”, rekao je Dieng, koji obavlja i dužnost podsekretara UN-a, a ranije je bio sekretar Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Izvor: Al Jazeera