Richard Grenell američki izaslanik za dijalog Srbije i Kosova

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je da je imenovao diplomatu Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, prenosi Beta.

To je sinoć saopštila Bijela kuća.

Grenell (53) tu funkciju će obavljati paralelno s položajem ambasadora SAD u Njemačkoj.

Nekadašnji portparol američke misije pri UN u vrijeme Georgea Bush, Grenell je vrlo rano pružio podršku Trumpu tokom izborne kampanje 2016.

Napori za dijalog Srbije i Kosova

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, čemu se vlasti iz Srbije protive, pokušavajući blokirati Kosovo na daljnjim integracijama u međunarodne organizacije.

Odnosi između Srbije i Kosova naročito su pooštreni nakon što je Vlada u Prištini u novembru prošle godine uvela carinu od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Međunarodna zajednica, uključujući predstavnike Evropske unije kao i SAD-a, intenzivno rade na pokušaju uspostavljanja dijaloga između Srbije i Kosova.

Richard Grenell, iako mlad, već dugo je u politici, piše Tanjug.

Skoro dvije decenije bio je glavni savjetnik za komunikacije zvaničnicima na federalnom, državnom, lokalnom i međunarodnom nivou, a ambasador u Njemačkoj je od 8. maja 2018. godine.

Grenellovo ime pojavilo se u kontekstu dijaloga još prošlog decembra kada se, kako je pisao Washington post, u Berlinu sastao sa Hashimom Tachijem.

List je u tom članku Grenella nazivao Trumpovim “čovjekom od povjerenja”.

Sastanak Tachija i Grenella dogodio se nekoliko dana pošto je Trump uputio pisma Thaciju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojima je naveo da su Sjedinjene Američke Države spremne da pomognu naporima “u postizanju sporazuma koji bi uvažio interese i Kosova i Srbije”.

Kritike zbog desničarskih stavova

Tanjug prenosi da se Grenell po dolasku u Berlin našao na udaru kritika zbog komentara da bi njemačke kompanije trebalo da prestanu da posluju sa Iranom, pošto je Trump povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U intervjuu za Breibart izjavio je da želi da „osnaži“ evropsku desnicu poslije čega su ga kritikovali političari iz njemačke vladajuće koalicije, ali i opozicije, a njemačka Vlada najavila da će tražiti zvanično pojašnjenje tog stava.

Grenell je diplomirao na Univerzitetu Evangel, a magistrirao na Univerzitetu Harvard.

Za vrijeme mandata u UN, Grenell je bio zadužen za komunikacione strategije o pitanjima kao što su borba protiv terorizma, globalne mirovne operacije i programi nuklearnog oružja Irana i Sjeverne Koreje.

Prije angažmana u UN, bio je politički savjetnik brojnih istaknutih republikanaca, uključujući Georgea Patakija, bivšeg guvernera New Yorka, te Davea Campa, nekadašnjeg kongresmena.

Rođen je 18. septembra 1966. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije