Rasprava o izmjeni imena Makedonije odgođena za četvrtak

Zoran Zaev
Glasnogovornik Vlade kaže da Zaev ima konsultacije s različitim osobama, a ako bude novosti, javnost će biti obaviještena (Reuters)

Sjednica makedonskog parlamenta o izmjenama Ustava, obavezi koja proistječe iz Prespanskog sporazuma s Grčkom, odgođena je za četvrtak nakon govora premijera Zorana Zaeva na početku zasjedanja.

Govoreći o ključnim ustavnim amandmanima koji su dio Prespanskog sporazuma, Zaev je rekao zastupnicima da potpisivanjem tog sporazuma Makedonija napokon okončava višedecenijski spor dogovorom kojim se priznaju makedonski nacionalni identitet i jezik, prenosi AP.

“Ovo je historijski i patriotski izbor. Možemo biti generacija koja je donijela hrabru odluku”, rekao je makedonski premijer.

Rasprava o deset amandmana

Sjednica je odgođena za četvrtak, a očekuje se da će rasprava trajati do petka.

Zastupnici će raspravljati o deset amandmana na nacrt ustavnih izmjena, od kojih šest predlaže Alijansa za Albance, tri albanska opozicijska stranka BESA, a jedan nezavisna zastupnička grupa VMRO-DPMNE-a.

Prvi ustavni amandman vezan je za zamjenu naziva “Republika Makedonija” formulacijom “Republika Sjeverna Makedonija”, riječ “Makedonija” terminom “Sjeverna Makedonija”, izuzev u Članu 36, koji ima historijski aspekt i odnosi se na “posebna socijalna prava boraca iz Drugog svjetskog rata i svih narodnooslobodilačkih ratova Makedonije”.

Izvor: Agencije