Komšić poručio Brnabić: Prestanite se poigravati s BiH

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje (EPA)
Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje (EPA)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, rekla da su “očigledno granice na stolu i sada imamo da za neke [Kosovo i Albaniju] mogu da budu, a za [bh. entitet] Republiku Srpsku ne mogu”.

Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje, nezavisno od toga šta se događa na granici između Albanije i Kosova.

Dodao je da pojedinci u izvršnoj vlasti Srbije ne trebaju misliti da će destabiliziranjem Bosne i Hercegovine i izvozom vlastitih problema pojačati svoju pregovaračku poziciju.

“Zašto misle da će politika devedesetih davati drugačiji rezultat danas? Zbog čega ovakvim izjavama guraju vlastitu državu u bespotrebne verbalne konflikte s Bosnom i Hercegovinom? Umjesto da se okrenu saradnji, euroatlantskim integracijama i stabilizaciji regije, uporno pokušavaju povlačiti nebulozne paralele između dijelova Bosne i Hercegovine i Kosova”, naveo je Komšić.

‘Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica’

Upitao je i jesu li premijerka Srbije Brnabić i ministar unutrašnjih poslova Srbije Stefanović, koji također govori isto što i Brnabić, sigurni u to da su nakon ovakvih izjava donijeli korist samoj Srbiji, ili su možda napravili štetu i Srbiji i ukupnim regionalnim odnosima, prenosi Fena.

“Suverenitet, integritet, a naročito granice Bosne i Hercegovine su neupitne i bilo kakvo relativiziranje bilo kojeg državnog prerogativa Bosne i Hercegovine je u najmanju ruku nepristojno, da ne upotrijebimo neku težu riječ. Svakom ostrašćenom pojedincu iz komšiluka ili susjedstva mora biti jasno kako je Bosna i Hercegovina neupitna činjenica i što to prije razumiju i prihvate, bit će mnogo pametniji i korisniji i za vlastitu zemlju. Stoga pozivam srbijanske zvaničnike da prestanu s povlačenjem tih nemogućih paralela. Svako iduće ‘šta ako’ i ‘kako ne može u slučaju Bosne i Hercegovine’ neće doprinijeti boljim odnosima između dviju država.”

“Mi se u Vaše odnose s Kosovom i Albanijom ne miješamo, stoga, zarad budućih odnosa, želimo vidjeti da ćete se prestati poigravati s Bosnom i Hercegovinom”, poručio je Komšić u današnjem reagiranju, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO