Dodik: Ne dozvoliti raspravu o promjeni imena Republike Srpske

Dodik je podsjetio i da u Republici Srpskoj ne postoji spremnost i podrška da se ide putem NATO-a (Dimitrije Goll / Tanjug)

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra kako inicijativa Stranke demokratske akcije za promjenu imena bh. entiteta Republika Srpska nije sukladna Ustavu Bosne i Hercegovine, uz preporuku da se “ne smije dozvoliti rasprava o tome”.

“To je nemoguće. Nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Da je Republika Srpska nešto učinila i rekla nešto slične težine, vjerovatno bi se u serijama održavali međunarodni sastanci da se osudi Milorad Dodik i Republika Srpska za antidejtonsko ponašanje”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare, koju je održao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon susreta u Beogradu.

Podsjetio je i da u članku 1 Ustava Bosne i Hercegovine piše da je ta država  sastavljena od entiteta Federacija BiH i Republika Srpska.

“Piše punim nazivom. Je l’ nekom pravniku treba da objašnjavate šta je to?”, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “ne smije se prihvatiti ni rasprava o tome, jer ne vjeruje Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine”.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine ima ukupno devet sudija. Odlučuje se većinom – dva Bošnjaka i tri stranca. Uvijek su donosili nelogične i neustavne odluke i zato ne smijemo dozvoliti da dođe do bilo kakve rasprave po tom pitanju”, rekao je Dodik.

Vojna neutralnost, a ne NATO

Govorio je i o euroatlantskim integracijama, ustvrdivši da “u Republici Srpskoj ne postoji spremnost i podrška da se ide putem NATO-a”.

Podsjetio je i da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

“Zašto nije dobro da se krećemo putem NATO-a? Zato što je NATO, između ostalog, i kao politička organizacija dodatno razgradila Republiku Srpsku. NATO je sve ove godine uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i razgrađivao je dejtonsku snagu u Republici Srpskoj. Nemamo povjerenje u njih”, rekao je Dodik.

Ne vidi, kako kaže, “ni koristi koje bi NATO donio” jer se “nije potrudio da dođe u Bosnu i Hercegovinu i kaže ‘Hajde da otvorimo fabrike, koje će da proizvode pertle za naše čizme’ nego stalno pokušavaju da nametnu veće troškove”.

“Treba nam 100 odsto više sredstava za vojsku. Mi to nemamo i to je ključni razlog”, rekao je Dodik.

‘Ako mogu Kosovo i Albanija, zašto ne bismo mogli i mi?’

Kad je u pitanju rješavanje kosovskog problema, naveo je kako “u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine postoji različit pristup nekim problemima, posebno kada je riječ o Kosovu, ali je stav Republike Srpske da u svemu prati Srbiju”.

U Republici Srpskoj, kako je rekao, “sa zebnjom je prihvaćena priča o povezivanju Albanije i Kosova”.

“I otuda pitanje: ako to mogu oni, zašto ne bismo mogli i mi? Zato su širi razgovori u Briselu bili pokušaji da se izbjegne uticaj rješenja za Kosovo da se to ne bi reflektovalo na Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Dodik.

“Kažem da je to nemoguće. Ako neko ima ta prava, zašto ne bismo imali i mi? To je moj stav”, zaključio je.

Izvor: Agencije