Tužilaštvo: Stanivuković podstrekivao na nasilje

Stanivuković je priveden dok je sa Suzanom Radanović palio svijeće za Davida Dragičevića (Al Jazeera)

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka oglasili su se saopćenjem o slučaju privođenja i ispitivanja zastupnika u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske Draška Stanivukovića, ističući šta mu se stavlja na teret.

“Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka dana 02. 01. 2019. godine, nakon obavljene kriminalističke obrade Policijske uprave Banja Luka, dostavljen je izvještaj protiv osumnjičenog lica Stanivuković Draška, rođenog 1993. godine iz Banja Luke, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Izazivanje nereda iz Člana 358. Stav 1. Krivičnog zakonika RS-a. Osumnjičeno lice je u vremenskom periodu od 27. 12. do 30. 12. 2018. godine na teritoriji Grada Banja Luka učestvovalo u grupi većeg broja ljudi, podstrekavao ozbiljnom prijetnjom na izvršenje nasilja, zbog čega je došlo do ugrožavanja javnog reda i mira te ugrožavanja sigurnosti dva lica”, navode iz Tužilaštva.

Stanivuković je priveden u utorak navečer dok je sa Suzanom Radanović, majkom stradalog Davida Dragičevića, palio svijeće za ubijenog mladića, kada su se kod Hrama Hrista Spasitelja u centru Banje Luke okupili aktivisti grupe “Pravda za Davida” i građani.

Zabranjena okupljanja grupe ‘Pravda za Davida’

Policija je nakon određenog vremena zatražila da se raziđu jer su prije tri dana zabranjena sva okupljanja grupe “Pravda za Davida” nakon što su u nedjelju aktivisti i građani održali protest na Trgu Krajine.

Kada je isteklo vrijeme za koje je grupa dobila dozvolu za okupljanje, policija je privela nekoliko ljudi.

Otad se gubi svaki trag Davoru Dragičeviću, ocu Davida Dragičevića, za kojim je policija raspisala potjernicu, a Suzana Radanović i njegov advokat kažu da ne znaju gdje je.

Stanivuković je u srijedu bio na ispitivanju u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka.

Nakon toga je pušten da se brani sa slobode jer nisu ispunjeni zakonski razlozi za predlaganje mjere pritvora, saopćili su iz Tužilaštva.

“Dalji tok istrage nastavit će se u redovnoj proceduri, a u skladu s odredbama Zakona o krivičnom postupku RS-a”, navodi se u saopćenju.

‘Montirani proces’

U saopćenju koje je objavio Stanivukovićev tim nakon njegovog puštanja istaknuto je da se protiv njega vodi montiran proces.

“Pripadnici policije u civilu prišli su Drašku Stanivukoviću i lišili ga slobode, ne čekajući da završi vjerski obred paljenja svijeća. Policija je pokušavala da spriječi medije da snimaju i fotografišu hapšenje”, navedeno je u saopćenju.

“Protiv Draška Stanivukovića vodi se montirani proces, što znači da vlast na najperfidniji način koristi mlade ljude okupljene oko Draška i prisiljavaju ih na izjave pod strahom i pritiskom. Svim Draškovim saradnicima dolaze kućama i postavljaju pitanja ‘Da li vas je Draško nagovorio?’ Postavljaju pitanja kojima insinuiraju odgovore. Cilj je krivični progon i sprečavanje daljeg političkog djelovanja Draška Stanivukovića”, dodaje se.

Izvor: Agencije