Europarlamentarci nominirali Tsiprasa i Zaeva za Nobelovu nagradu

Tsipras i Zaev su imali političku hrabrost insistirati na sporazumu unatoč protivljenju nacionalista u obje zemlje, smatraju čelnici grupa EP-a (EPA)

Grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva nominirali su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir čelnici tri grupe u Evropskom parlamentu – socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene evropske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je u subotu javila da su Udo Bullman, čelnik socijaldemokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, čelnica Zelenih Ska Keller te čelnica Ujedinjene evropske ljevice-Nordijske zelene ljevice (GUE-NGL)  Gabbi Zimmer u zajedničkom saopćenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu potonje zemlje “okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana”.

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. juna prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija, prenosi Hina.

Postizanje sporazuma

Bullmann, Keller i Zimmer naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratificirao 11. januara ove godine, a grčki 25. januara, model za “mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis”.

Troje čelnika europarlamentarnih grupa naglasili su da su Tsipras i Zaev imali političku hrabrost insistirati na sporazumu unatoč protivljenju nacionalista u obje zemlje.

Bullmann, Keller i Zimmer kazali su da iz tih razloga “podržavaju prijedlog Nobelovke Wided Bouchamaoui da se Tsiprasa i Zaeva nominira za Nobelovu nagradu za mir za 2019.”.

Predstavljajući nominaciju u Skoplju 18. decembra, Bouchamaoui je rekla da je Prespanski sporazum model za rješavanje problema u budućnosti i da će njegova ratifikacija “poslati snažnu poruku da je dijalog moguć”.

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi evropski političari dati podršku nominaciji Tsiprasa i Zaeva.

Izvor: Agencije