Izetbegović: Nećemo tražiti promjenu imena RS-a ako Dodik popusti

Izetbegović je objašnjavao zahtjev SDA za promjenu imena Republike Srpske (EPA)
Izetbegović je objašnjavao zahtjev SDA za promjenu imena Republike Srpske (EPA)

Dan nakon što je Stranka demokratske akcije najavila da će pokrenuti proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta Republika Srpska predsjednik te stranke Bakir Izetbegović objasnio je kako je ta inicijativa uslijedila “zato što je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog ili petog reda u Republici Srpskoj”.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci i Hrvati “nemaju mjesta u institucijama, povratnike vrijeđaju, a Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu”.

“Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument, služi i naziv Republike Srpske. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi”, ukazuje Izetbegović.

Objasnio je i trenutak za podnošenje zahtjeva – “zato što je intenziviran napad na Bosnu i Hercegovinu, na njen euroatlantski put, zato što se povezuje nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske”.

“Nije zahtjev da se ukine naziv Republika Srpska nego da pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta”, dodao je.

Komentirajući reakcije iz Republike Srpske, postavio je protupitanje: “U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu? Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijete da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, a ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku.”

‘Zar to nije entitet i Bošnjaka i Hrvata?’

Apelaciju će, kako je najavio, najvjerojatnije uputiti zastupnici SDA u Narodnoj skupštini Republici Srpske, ali da ne može precizirati kada.

Najavio je i da će “ostaviti prostora pola godine da se promijeni odnos Republike Srpske prema državi Bosni i Hercegovini, a SDA je spremna i da promijeni svoju odluku o apelaciji”.

Ne vidi problem da se u naziv entiteta Republika Srpska “unesu i Bošnjaci i Hrvati”, ali i da bi “Rusija, kao prijatelj Srba, trebala pomoći da u entitetu Republika Srpska svi Bošnjaci i Hrvati osjete da je to i njihov entitet”.

“Kako god Ustavni sud odluči, mi ćemo to prihvatiti. Imat ćemo krizu u državnoj vlasti, ali je nećemo mi izazvati. Isto tako, nećemo prestati da se borimo za svoja prava”, rekao je Izetbegović.

Iz SDA je prethodno, u priopćenju poslanom medijima, navedeno kako je “dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta Republika Srpska pokazala da je dosadašnji naziv entiteta Republika Srpska intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata”.

“Vezivanje imena bilo čega u multietničkoj zajednici kakva je Bosna i Hercegovina za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, koja je nadređena Ustavu Bosne i Hercegovine”, navode iz SDA.

Svi narodi ravnopravni

Iz SDA podsjećaju kako su, po Ustavu Bosne i Hercegovine, sva tri konstitutivna naroda ravnopravni na čitavom teritoriju Bosne i Hercegovine, uključujući oba entiteta i Brčko Distrikt. To je potvrđeno, dodaju, “i odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda U5/98, kojom je entitetima naloženo da u svojim ustavnopravnim sistemima osiguraju punu ravnopravnost svim konstitutivnim narodima”. 

“Entitet Republika Srpska postoji po Ustavu Bosne i Hercegovine kao multietnički entitet, u kojem svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi isključeni. 

Stranka demokratske akcije će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a po temelju važeće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda”, najavljuju iz SDA.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO