Inzko: Najava osporavanja naziva RS-a neodgovorna i kontraproduktivna

Iz Ureda visokog predstavnika pozvali su političke stranke da se suzdrže od daljnjih polarizirajućih poteza i retorike (NAP)

Najava inicijative za osporavanje naziva bh. entiteta Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine Usred rasprava o formiranju vlasti neodgovorna je i kontraproduktivna, smatra visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

“Suzdržite se od polarizirajućih postupaka i fokusirajte na uspostavu vlasti”, poručio je on reagirajući na tu inicijativu, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Inzko podsjeća da se, prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ta država sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Naglasio je da Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) kontinuirano izražava posvećenost temeljnoj strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od navedena dva entiteta.

“U tom smislu, najava inicijative za osporavanje naziva Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine usred rasprava o formiranju vlasti neodgovorna je i kontraproduktivna te dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima”, poručio je Inzko u četvrtak.

Formirati vlast na svim nivoima

Pozvao je stranke da se suzdrže od bilo kakvih daljnjih polarizirajućih poteza i retorike, kao i da se konstruktivno uključe u što brže formiranje postizbornih vlasti na svim nivoima.

Iz OHR-a je ranije saopćeno da ta inicijativa dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima.

Iz Stranke demokratske akcije ranije je saopćeno da je dugogodišnja praksa institucija vlasti RS-a pokazala kako je dosadašnji naziv ovog entiteta intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda: Bošnjaka i Hrvata.

Dodali su da će iz stranke zatražiti da Ustavni sud Bosne i Hercegovine preispita ustavnost imena Republika Srpska.

Izvor: Agencije