Juncker ohrabrio Srbiju i Kosovo da nastave dijalog

Jean-Claude Juncker: Sporazum je ključni uslov za osiguravanje dugoročnog mira na zapadnom Balkanu (Arhiva)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem podržao dijalog Beograda i Prištine i pozvao obje strane da nastave raditi, rečeno je Tanjugu u EK-u.

Glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas je povodom telefonskog razgovora Junckera i Thacija naveo da je Juncker tom prilikom dao podršku dijalogu Srbije i Kosova i ohrabrio obje strane da nastave razgovore.

“Povodom tog telefonskog razgovora, shvatam da postoje različiti izvori, ali naš odgovor je da je predsjednik Juncker dao podršku dijalogu Srbije i Kosova, koji je u toku, te da je ohrabrio dvije strane da nastave”, poručio je Schinas.

Snažna podrška iz EK-a

Thaci je na svom Facebook nalogu u ponedjeljak naveo da je s predsjednikom EK-a razgovarao, između ostalog, i o posljednjoj fazi dijalogu Srbije i Kosova.

Od Junckera je dobio “snažnu podršku” za postizanje sporazuma, kao “ključnog uslova za osiguravanje dugoročnog mira na zapadnom Balkanu i otvaranja euroatlantske perspektive”.

Glasnogovornik predsjednika EK-a nije odgovorio na pitanje Tanjuga koja je tačno pozicija Junckera kada je riječ o opciji korekcije granica kao rješenju kosovskog pitanja za koju se zalaže Thaci.

Izvor: Agencije