KFOR je bio spreman za intervenciju tokom posjete Vučića

Komandant KFOR-a kaže da niko nije bio u opasnosti na Kosovu, posebno ne predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (EPA)

KFOR je bio spreman za intervenciju na svim područjima na Kosovu koje je posjetio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je komandant te međunarodne vojne misije, general Salvatore Cuoci.

On je rekao da je posjeta Vučića protekla sigurno, a da je jedino bilo protesta kada je trebalo da ode u selo Banje, koje ima svoju historiju, prenosi Tanjug.

“Bili smo na licu mjesta i spremni intervenirati. Mislim da je bila mudra odluka vašeg predsjednika da zadrži situaciju mirnom, da se izbjegnu bilo kakvi sukobi”, kazao je Cuoci za beogradsku TV Prva.

Podsjeća da je KFOR na Kosovu treći faktor koji reagira, da je prvi Kosovska policijska služba, drugi EULEX, pa tek onda KFOR.

Niko nije bio u opasnosti

“Da smo intervenirali, situacija bi bila drugačija i možda bi posjeta imala drugačiji ishod. Ovako, posjeta je bila uspješna i bila je mirna na ostatku teritorije. To je osnovni razlog zašto nismo intervenirali”, pojasnio je on.

Komandant KFOR-a je rekao da niko nije bio u opasnosti na Kosovu, a posebno ne predsjednik Srbije, kada su Albanci blokirali prolaz do srpskih enklava.

On je naglasio da se demonstracije dešavaju u svim zemljama, ali da to ne znači da je nečija sigurnost ugrožena i da je neko u opasnosti.

“Mislim da niko nije bio u opasnosti, niti se tako osjećao, posebno ne predsjednik Srbije. Demonstracija može biti u svakoj zemlji, ali to ne znači da protesti ugrožavaju nečiju sigurnost”, kazao je Cuoci.

On je dodao da demonstranti mogu verbalno napadati, koristiti riječi koje žele, ali da oni nikoga ne stavljaju u opasnost.

Upitan da li je je Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedi njenih naroda 1244 i dalje “Biblija za njih”, on je odgovorio potvrdno.

“To je jedina Biblija koju imamo, druge nemamo, to je obavezujuće za nas, jer smo prisutni na Kosovu”, rekao je Cuoci.

Za dijalog Srbije i Kosova kaže da je “glavno sredstvo koje imaju obje strane”.

‘Granice će izgubiti na značaju’

“Šta god treba da se desi, dijalog u Briselu jedno je od sredstava uz pomoć kojeg se može doći do dogovora. Mislim da bi svako mirno rješenje bilo dobrodošlo za sve. Po mom skromnom mišljenju, svi moraju raditi na postizanju tog mirnog rešenja”, kazao je Cuoci.

Za sve one koji žive na Kosovu, dodaje, “najvažnije je da imaju krajnji i stabilan mir, koji će dovesti do normalizacije odnosa, a sve s ciljem da narod ima najbolje rešenje za svoju budućnost i prosperitet”.

“Granice su važne, ali ako je glavni cilj da se uđe u Evropsku uniju, granice će vrlo brzo izgubiti na značaju. Sve je potrebno pokušati radi postizanja dogovora i omogućiti građanima da žive na miran način”, rekao je Cuoci, ističući da su izjave predsjednika Srbije bile u tom tonu.

Izvor: Agencije