Komandant NATO-a u Makedoniji: ‘Značajan napredak’

Scaparrotti je rekao da je sigurnosna situacija na Balkanu veoma 'krhka' (EPA)

Status članstva u Sjevernoatlantskoj Alijansi (NATO) nudi uspješnu budućnost Makedoniji i imat će povoljan utjecaj na sigurnost i prosperitet cijele regije, poručili su vrhovni komandant NATO-a u Evropi general Curtis Scaparrotti i makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju.

Scaparrotti, koji je boravio u posjeti Makedoniji, čestitao je liderima te balkanske države na „značajnom napretku“ koji je Makedonija ostvarila u oblasti vojnih reformi i ponudio „praktičnu podršku“ vojsci ove balkanske države u procesu pristupanja Alijansi, prenosi agencija AP.

Zaev je izrazio zahvalnost zbog odluke NATO-a da pozove Makedoniju da započne pregovore o pridruživanju, ocijenivši kako to pokazuje „čvrstu posvećenost Alijanse politici otvorenih vrata“, dodaje agencija MIA.

Pitanje imena

Kako se navodi u saopćenju makedonske Vlade, Zaev i Scaparrotti, inače komandant Komande američkih snaga u Evropi, na sastanku su pozdravili i potpisivanje sporazuma između Makedonije i Grčke „kojim se postavlja primjer za rješavanje bilateralnih sporova i unapređivanje susjedskih odnosa za sve države u regiji Jugoistočne Evrope“. 

Makedonci će se o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija izjasniti na referendumu 30. septembra.

Parlament u Skoplju treba potvrditi referendumsku odluku, a nakon toga to isto mora ratificirati i Parlament Grčke.

Izvor: Agencije