Hrvatska: Usporedbom s nacistima Vučić zamijenio teze

U Hrvatskoj nije bilo suočavanja s prošlosti, a država nije razvila nužne mjere nakon rata, rečeno je na protestu (Tanjug)

Usporedba s nacističkim režimom je zamjena teza jer upravo je režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog svjetskog rata, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagirajući na izjave iz Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Danu sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji “Oluja” da je “Hitler hteo svet bez Jevreja, a Hrvatska i njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, ‘razarali hrvatsko nacionalno biće'”.

“Izjave o Republici Hrvatskoj izrečene u povodu obilježavanja 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’ su zlonamjerne i potpuno neutemeljene”, navodi hrvatsko ministarstvo.

Prema njihovom stajalištu, zapravo je Miloševićev režim “pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele Bosne i Hercegovine te Crne Gore i Kosova”.

Podsjeća da se “u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birala sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid […] i to je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima”.

Napominje se i da je “pred Srbijom još dug put u suočavanju s prošlošću”.

Još je dug put pred Srbijom

“Teza da su ‘Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju’, izrečena 2018. godine, pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede”, stoji u tekstu.

“Srbijanski dužnosnici umjesto toga nastavljaju difamacijsku kampanju protiv Republike Hrvatske. Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj”, podsjećaju u Zagrebu.

Pozivaju Srbiju na odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama. 

“To je jedini pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje”, piše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i napominje da “nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu”.

Izvor: Agencije