Goldstein: Thompson je mainstream i to je strahota Hrvatske

Napisao sam da je Thompson 'propagator ustaštva' i ostajem pri tome, kaže Ivo Goldstein (Reuters)

Marko Perković Thompson odavno je nadrastao poziciju nositelja “uvredljive kontrakulture”, on je u Hrvatskoj danas “mainstream” i to je, zapravo, sva strahota ove zemlje, poručio je hrvatski povjesničar Ivo Goldstein u kolumni za tjednik Globus.

“Marko Perković Thompson politička je činjenica. Vama se samo čini da on pjeva, jer on svakom svojom pjesmom, svakim javnim nastupom ili pojavljivanjem šalje političku poruku”, napisao je Goldstein u kolumni pod naslovom “Dok negacionisti negiraju ustaške zločine, Thompson čini nešto mnogo gore – slavi ih”.

Uz podsjećanje na Thompsonovu prošlost, Goldstein podsjeća i da je još 2006. godine Jurica Pavičić napisao da je on “možda seoski fašist”, ali istovremeno i nosilac “vruće, uvredljive kontrakulture koja može zapeći promotore liberalnodemokratskih vrijednosti”.

“Dvije godine poslije ja sam dodao da je Thompson ‘propagator ustaštva’, i ostajem pri tome. No Thompson je danas nadrastao poziciju nositelja ‘vruće, uvredljive kontrakulture’. On je u Hrvatskoj postao ‘mainstream’. I to je, zapravo, sva strahota, i – ako hoćete – sva bijeda ove zemlje”, napisao je Goldstein.

“Vjerojatno se gužva oko Thompsona ne bi stvarala da je on, kako su godine prolazile, prestao izvikivati ‘Za dom spremni’ na početku ‘Čavoglava’. I da nije idućih godina objavio niz pjesama s vrlo sličnim porukama. Navodno se slavilo hrvatstvo, a zapravo se otvoreno koketiralo s ustaštvom ili se ono podmetalo. ‘Ustašijada’ kod Thompsona nije bila slučajna provokacija, to je bila i to jest strategija”, dodaje.

‘Narod ima vlast kakvu zaslužuje’

Dotaknuo se i hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović čije je ponašanje ocijenio skandaloznim. Prošli tjedan se, kako navodi, opet bavila Thompsonom, pjevačem “kojeg voli slušati”, a prethodno je u Jasenovcu nedvosmisleno osudila ustaški režim i ustvrdila kako su “mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstali našu domovinu na ispravnu stranu povijesti”.

“Ona bi, kao prva osoba u državi, morala znati da je Thompson slavio konkretne ustaške zločine u Jasenovcu i Hercegovini! Zašto postoji predsjedničin Ured i svi njezini savjetnici? No, predsjednica se osvrnula na Thompsonovu pjesmu Lijepa li si te zaključila: ‘Apsolutno odbijam da nju netko karakterizira kao nacionalističku pjesmu i da je uperena protiv nekoga’. Volio bih da nas KGK poduči malo o zemljopisu – koja je to Herceg-Bosna u pjesmi spomenuta uz Dalmaciju, Liku, Zagorje itd.? Je li to negdje u Istri, ili je možda u Slavoniji, kod Našica ili u Požeškoj kotlini? Ili se ipak u toj pjesmi dovodi u pitanje integritet i suverenitet BiH?”, pita Goldstein.

Prema njegovom stajalištu, “Thompson ne treba više ništa ni pjevati ni govoriti – on je svoje rekao”, a “svoje je rekla i hrvatska politika, s najvišega mjesta, kad je branila tog slavitelja ustaških zločina”.

“Najgore od svega – sve su rekli i hrvatski građani, jer je objavljeno da je nakon svih mogućih izjava i ponašanja na nogometnim utakmicama u Rusiji popularnost KGK u proteklih mjesec dana porasla 11 posto. Kolinda raste u očima svojih glasača, ali pridonosi uneređivanju i primitiviziranju hrvatskog društva, od nas radi samozadovoljnu, samodovoljnu državicu na rubu EU, koju zapadni svijet marginalizira i smatra dijelom balkanskog polusvijeta. Do boli je banalna, ali i istinita konstatacija da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje”, zaključuje Goldstein.

Izvor: Agencije