Zlobnima je želja da propadne Vučić, makar propala i Srbija

Aleksandar Vučić je boravio u Majdanpeku, gdje će uskoro biti održani lokalni izbori (Tanjug)
Aleksandar Vučić je boravio u Majdanpeku, gdje će uskoro biti održani lokalni izbori (Tanjug)

Od reagovanja političkih protivnika u Srbiji kad je u pitanju razgraničenje s Kosovom, mnogo mi je zanimljiviji stav koji su tim povodom izneli političari u regionu, uključujući premijere Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, izjavio je u srijedu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Novinare je zanimalo kako, nakon nedavno održanog foruma u austrijskom Alpbachu, granice više nisu tabu, iako njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje ne mijenja stav protiv te ideje.

“Ako su [premijer Hrvatske Andrej] Plenković, [predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis] Zvizdić i [premijer Crne Gore Duško] Marković protiv nečeg u vezi sa Srbijom i njenim interesima, građanima je sve jasno. Ako je neko protiv nekog predloga, onda svaki građanin Srbije razume šta je za nas dobro, a šta nije”, smatra Vučić.

On je, kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, boravio u Majdanpeku, na istoku Srbije, gdje će uskoro biti održani lokalni izbori.

Poznata pozicija Merkel o Kosovu

Ponovio je da Angelu Merkel zna godinama, da mu je poznata njena pozicija po pitanju Kosova, da to nije nikom bilo nepoznato, ali da je interesantno kako su “protiv toga mnogi u zemlji, ali i komšije”.

“Razumem sve koji imaju nešto protiv. Ja njen [Merkel] stav znam već više godina, i to nije novost, nije tajna. To samo oni, zlobni, kojima je želja samo da propadne Vučić, pa makar propala i Srbija, podižu kao temu, iako smo to godinama slušali”, rekao je Vučić.

“To likovanje ne mogu da razumem. Ako smem da prognoziram: nećemo ni dobiti ništa, pa će moji protivnici biti srećni. A da ćemo da imamo sve – to neću ljude da lažem”, dodao je.

‘Onaj ludi Vučić, ovakav i onakav’

Ponosan je, kaže, “na to kako ga i ko ga sve napada”, ali mu je i važno da “ljudi znaju šta je želeo i šta se moglo u jednom trenutku da postigne i da će za 20, 30 godina reći kako je onaj ludi Vučić, ovakav i onakav, bio u pravu za sve što je govorio”.

Nije htio govoriti ništa o izjavama premijera Kosova Ramusha Haradinaja, koji je protiv bilo kakvog razgraničenja, a suprotnih je stavova predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju, dodajući da “neće ulaziti u njihove interne stvari”.

“Neka oni rade njihov posao i neka rade kako i šta hoće. Na nama je da pokušamo da se dođe do realnog i racionalnog rešenja, kojim će biti uvaženi ne samo nacionalni, već i državni interesi Srbije. Ako se to bude uspelo – dobro je, a ako ne – opet dobro. Ne bi bilo prvi put da se nije uspelo za proteklih 200 godina, ali bih ja želeo da se to jednom reši”, zaključio je Vučić.

Izvor: Agencije


Povezane

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije sastat će se s predsjednicima Srbije i Kosova u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dvije zemlje, u kojem ona posreduje.

25 Aug 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO