EU traži prostora za dogovor Srbije i Kosova

Novi susret Aleksandra Vučića i Hashima Thacija bit će održan u Briselu 7. septembra (Al Jazeera)

Europska komisija smatra da se Srbiji i Kosovu mora dati prostor za dogovor o sadržaju sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, izjavila je glasnogovornica EK-a Maja Kocijančič.

Prema njenim riječima, Europska unija, kao posrednica, ne može komentirati moguće elemente sporazuma.

Potvrdila je da se nastavlja intenzivan rad s objema stranama po pitanju sporazuma.

“Njima se mora dati prostor da se usuglase o sadržaju sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. Nastavljamo intenzivno raditi s obje strane po pitanju sveobuhvatnog i održivog sporazuma, koji će podržati međunarodna zajednica i koji će u potpunosti provesti obje strane”, rekla je Kocijančič na konferenciji za novinare.

Predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, sudjelovali su proteklog vikenda na forum u austrijskom Alpbachu, gdje se razgovaralo o proširenju EU-a na zapadni Balkan.

Thaci: Ne treba strahovati od sporazuma

Thaci je tom prilikom novinarima rekao kako “nitko ne treba strahovati od potencijalnog mirovnog sporazuma sa Srbijom, čak i ako to podrazumijeva korekciju granica”.

“Kosovo i Srbija neće biti ni prvi, ni posljednji koji su pravili korekciju granica kako bi riješili konflikt”, kazao je Thaci.

“Ako postignemo dogovor u dijalogu sa Srbijom, to bi bio povijesni uspjeh za naše građane. Ako ne postignemo, ostat će otvorena mnoga pitanja, ne samo za Kosovo i Srbiju, već za cijeli Balkan”, dodao je.

Smatra da je vrijeme da Srbija i Kosovo “napreduju brže i na bolji način”, iako su “dijalog i pregovori o sporazumu teški”.

“Nije tajna da imamo velike razlike u stavovima o ‘mirovnom sporazumu’. Istovremeno smo opredijeljeni da nastavimo pregovore, da razmotrimo mnoge opcije koje bi donijele dogovor”, kazao je Thaci.

Vučić ne vjeruje u preokret

Vučić smatra da su razlike između Srbije i Kosova velike i da nije uvjeren u “moguć preokret”.

Na pitanje novinara u Alpbachu bi li predstojeći susret s Thacijem, zakazan za 7. rujna, mogao donijeti neki preokret, odgovorio je kako to “neće to ići lako, niti je jednostavno”.

“Obojica znamo koliko su velike razlike između nas […] i koliko će ići teško postizanje bilo kakvog kompromisa”, rekao je Vučić.

Kaže i da njegov pesimizam nije zasnovan na njegovoj želji da se dođe do rezultata boljeg nego što je očekivao, već na realnom stanju.

“Da li je moguće – moguće je, ali da li je realno – to ne mogu da kažem”, kazao je Vučić.

Susret Vučića i Thacija bit će održan u Bruxellesu uz posredovanje visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU-a Federice Mogherini.

Izvor: Agencije