Vučić: Razlike između Srbije i Kosova i dalje velike

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da su razlike između Beograda i Prištine velike i da nije uvjeren da je moguć neki preokret.

Na pitanje novinara u austrijskom Alpbachu da li bi predstojeći susret s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem mogao donijeti neki preokret, on je odgovorio kako to “neće to ići lako, niti je jednostavno”.

“Obojica znamo koliko su velike razlike između nas”, rekao je Vučić, dodavši da se Thaci danas ponovo žalio na njega.

“Ja se nisam žalimo na njega, niti na bilo koga drugog, ali znam kolike su razlike i koliko će ići teško postizanje bilo kakvog kompromisa”, dodao je predsjednik Srbije.

Kako kaže, njegov pesimizam nije zasnovan na njegovoj želji da se dođe do rezultata boljeg nego što je očekivao, već na realnom stanju.

Susret s Thacijem 7. septembra

“Da li je moguće – moguće je, ali da li je realno, to ne mogu da kažem”, kazao je Vučić.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Federica Mogherini, sastat će se 7. septembra u Briselu s predsjednicima Srbije I Kosova, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dvije zemlje, u kojem ona posreduje.

Kako je objavljeno na sajtu Federice Mogherini, visoka predstavnica će nastaviti razgovore s dvojicom predsjednika o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uz razmatranje postizanja konkretnog napretka, a s obzirom na prioritet koji imaju dijalog Srbije i Kosova, uz posredovanje EU-a, i evropska perspektiva regije.

Izvor: Agencije