Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov u BiH 16. i 17. septembra

Sergej Lavrov, Rusija
Šef ruske diplomatije je poručio da je Moskva spremna za kontakte s Washingtonom (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravi će 16. i 17. septembra u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, potvrdio je šef diplomatije te zemlje Igor Crnadak.

On je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kazao kako je riječ o službenoj posjeti koja se realizira na poziv bosanskohercegovačke strane.

Uz Sarajevo Lavrov bi, kako je potvrdio Crnadak, trebao posjetiti i Banju Luku kako je to već ranije ove sedmice najavio predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik. Lavrov bi u tom gradu trebao boraviti nekoliko sati 17. septembra, uglavnom kako bi učestvovao u posvećenju temelja zgrade budućeg rusko-srpskog centra.

Lavrov je prvi visoki dužnosnik Putinove administracije koji će posjetiti BiH. SAD je ranije upozorio kako Rusija u BiH pokušava proširiti svoj “maligni utjecaj”.

Ministar Crnadak u petak je potvrdio kako je odluka o zabrani ulaska u BiH ruskom piscu Evgeniju Prilepinu dovela do neke vrste diplomatskog spora s Rusijom jer je na to reagirala ruska ambasada u BiH. 

“Primili smo (protestnu) notu ruske strane i na nju ćemo odgovoriti”, kazao je Crnadak najavivši kako će stav o tome donijeti najviši dužnosnici na nivou Vijeća ministara BiH.

Zabrana ulaska u BiH

Prilepin, koji koristi ime Zahar, u BiH je trebao boraviti na poziv gradskih vlasti u Banjoj Luci kako bi tamo sudjelovao na književnoj manifestaciji “Kočićev zbor”.

Pokušao je ući u BiH u četvrtak, ali granični policajci su mu to zabranili i uručili rješenje u kojemu stoji kako je to odluka Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) koja ga je u martu proglasila osobom opasnom po javni red i međunarodne odnose.

Ranije su mediji izvještavali kako je Prilepin bio u posebnim jedinicama ruske policije Omon i ratovao na strani proruskih separatista u pobunjenoj ukrajinskoj regiji Donjeck.

Reakcija ruske ambasade

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u petak je lokalnim medijima pojasnio kako prema postojećim zakonima OSA ima ovlasti zabraniti ulazak u zemlju osobama koje ocijeni prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Mektić je kazao kako ne zna tačno ko je sve na tim popisima ali je dodao kako bi na njima moglo biti između hiljadu i dvije hiljade imena.

“Stvar je u tome što sam donedavno bio vojnik i učestvovao u sukobu na teritoriji Ukrajine i Donbasa. Možda je s time povezano”, kazao je sam Prilepin komentirajući ovaj slučaj za medije u Srbiji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik odluku o zabrani ulaska Prilepina u BiH nazvao je skandalom i “dijelom protivruske histerije” a ruska ambasada u BiH reagirala je saopćenjem u kojem je navedeno kako je ovo “razlog za zabrinutost i duboko razočarenje”. Iz ambasade su zatražili i pojašnjenje Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Dodik je u petak dodatno odlučio pokazati neslaganje prema odlukama državnih tijela vlasti odlučivši odlikovati Prilepina “za priznati rad i zasluge u kulturnom i duhovnom razvoju kao i za posebne zasluge na polju javne djelatnosti”. 

Prilepon je Dodikovo “Odličje Njegoša prvog reda”, kako je navedeno u obrazloženju zaslužio jačanjem prijateljskih odnosa Ruske Federacije i RS-a.

Izvor: Agencije