Mediji: Patrijarh Irinej se neće izviniti Crnoj Gori

Niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti, poručio je crnogorski predsjednik patrijarhu (EPA)

Patrijarh srpski Irinej neće uputiti ispriku Crnoj Gori zbog svoje izjave o položaju u kome se tamo nalaze srpski narod i crkva, pišu beogradske Novosti.

Poslije bure koju je izazvala patrijarhova tvrdnja da je status Srba u Crnoj Gori nalik onom u doba Nezavisne državne Hrvatske, potvrdu da isprike neće biti Novostima su dali u beogradskoj Patrijaršiji.

Patrijarh je, za podgorički Dan, još rekao i kako je “položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije”.

Time je odgovoreno i crnogorskom predsjedniku Milu Ðukanoviću, koji je javno pozvao partijarha da demantira svoje riječi.

“Niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje”, rekao je Ðukanović crnogorskim medijima.

‘Važno je ko je rekao, a ne o kome’

U sjedištu Srpske pravoslavne crkve neslužbeno pojašnjavaju da je patrijarh Irinej želio ukazati na diskriminaciju Srba i Mitropolije crnogorsko-primorske koju, prema njihovim navodima, službeno provodi crnogorska država.

Reagirala je i crnogorska vlada poručujući da patrijarhovi stavovi “govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni”.

U reagiranju na Irinejeve ocjene vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora “prepoznata daleko izvan svojih granica kao demokratska i građanska država koja sa ponosom baštini vrijednosti jednakosti, tolerancije, suživota, vjerskog i etničkog sklada i dobrosusjedstva”.

“Te vrijednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim biti dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamjernim i neutemeljenim ocjenama. Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocjene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet”, navodi se iz kabineta premijera Duška Markovića.

Izvor: Agencije