Mediji u Srbiji: Ugljanin pozvao Pacollija i priznao Kosovo

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je Pacollija da posjeti Novi Pazar prošlog vikenda (Arhiva)
Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je Pacollija da posjeti Novi Pazar prošlog vikenda (Arhiva)

“Sulejman Ugljanin priznao Kosovo, zove Pacolija u Novi Pazar”, jedan je od naslova srbijanskih elektronskih medija koji su izvještavali o pozivu koji je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) uputio kosovskom ministru vanjskih poslova Behgjetu Pacolliju.

Kako je u srijedu izvijestio TV Klan Kosova, BNV je pozvalo Pacollija da posjeti Novi Pazar.

Ta televizija je kasnije objavila faksimil pisma, u koje je imala uvid, a kojim se Pacolli poziva da 21. i 22. jula posjeti Bošnjačko nacionalno vijeće, Novi Pazar i druge sandžačke opštine.

“Imajući u vidu opredijeljenost svih država Zapadnog Balkana ka evropskim i evroatlantskim integracijama kao i značaj uspostavljanja trajne stabilnosti na području Zapadnog Balkana, smatramo afirmativnim da Vi u svojstvu zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Republike Kosova posjetite Bošnjačko nacionalno vijeće, Novi Pazar, kao i druge sandžačke opštine”, stoji u pismu, koje je potpisao sekretar Vijeća Mirza Hajdinović.

Poziv još nije objavljen na zvaničnoj stranici BNV-a.

Šef kosovske diplomatije ranije je izjavio da postoji mogućnost da posjeti Novi Pazar, ako mu to budu dozvolile vlasti u Beogradu, a na to je reagirao i zvanični Beograd.

‘Dostojanstven odgovor’

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić kazao je da će odgovor srbijanskih vlasti biti dostojanstven i odgovoran.

“Reagovaćemo suprotno od onoga što očekuju. Očekuju da ćemo nervozno da reagujemo, a reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, sačuvaćemo dostojanstvo Srba, niko neće divljati. Reagovaćemo na način primeren državi”, rekao je Đurić, prenosi Tanjug.

O mogućnosti Pacollijeve posjete za medije je govorio i Milovan Drecun, predsjednik Odbora za KiM Skupštine Srbije.

“Ni oni (BNV) ni Sulejman Ugljanin nemaju prava da govore u ime svih građana Raško-polimske oblasti, a posebno ne u ime Srba koji tamo žive”, kazao je on, navodi Telegraf.

Drecun je dodao kako su propisane i dogovorene procedure na osnovu kojih mogu kosovski zvaničnici dolaziti i da niko mimo tih procedura ne može dolaziti u Srbiju.

“Da neko poziva nekog takozvanog ministra spoljnih poslova nepostojeće države? Pa to jeste poruka da oni priznaju tu samoproklamovanu državu. Nema ministra spoljnih poslova, nema ni države Kosovo, i ne može niko da dođe sa Kosova u svojstvu nekakvog ministra spoljnih poslova”, kazao je Drecun.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO