Ivanov odbio potpisati ratifikaciju sporazuma o imenu

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov donio je odluku da ne potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji sporazuma o imenu s Grčkom, po kojem bi se Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

U obrazloženju odluke Ivanov je naveo da nema mandat da mijenja ustavno ime države te smatra da je dogovor s Atenom – neustavan.

“To znači da će se o zakonu ponovo glasati u Sobranju, no tada predsednik Ivanov nema pravo veta. Tim korakom direktno se slabi pozicija Makedonije, jer je do kraja meseca trebala dobiti ‘zeleno svetlo’ za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom”, javila je Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

“Ne prihvaćam ideje ili prijedloge koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota”, poručio je Ivanov.

Provedba sporazuma s Grčkom će, po njegovim riječima, “imati pravne posljedice ravne zločinu”.

“Prema Kaznenom zakonu, ‘građanin koji dovede Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge države, kaznit će se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina'”, naveo je.

‘Svjesno kršenje Ustava’

Zamjenica predsjednika parlamenta, Frosina Remenski tvrdi da će zastupnici makedonskog parlamenta do kraja naredne sedmice morati ponovo ratificirati sporazum o novom imenu te bivše jugoslavenske republike

Ako predsjednik Ivanov ponovo odbije potpisati ukaz o potvrđivanju zakona on će svjesno prekršiti Ustav, dodala je ona.

Remenski tvrdi da je prema članu 75 Ustava Makedonije, Ivanov dužan potpisati sporazum.

Ako predsjednik ni drugi put ne potpiše zakon, Remenski kaže da on svjesno krši Ustav, vladavinu prava i politički sistem države i ozbiljno se bavi nadležnostima parlamenta, što, kako kaže, nije u redu.

“Zbog ovoga, ovakvo ponašanje predsjednika može biti predmet pravnih lijekova u Skupštini, ali i Ustavni sud i druge institucije imaju ovlaštenja i obavezu da pokrenu postupak u vezi sa tim”, rekla je Remenski za Portalalb, prenosi Tanjug.

Odluka o referendumu idućeg mjeseca

U međuvremenu je potvrđeno da će makedonski parlament 16. srpnja odlučivati o datumu raspisivanja referenduma o imenu.

Makedonski mediji su prenijeli da od dana objavljivanja odluke o raspisivanju referenduma u Službenom listu do dana njegovog održavanja, ne može proći manje od 60 ili više od 90 dana.

Makedonski premijer Zoran Zaev uvjeren je da će referendum o dogovoru s Grčkom o imenu Makedonije biti uspješan, a ako ne bude tako, najavio je da će podnijeti ostavku.

Zaev je nedavno postigao sporazum s grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom da se za Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju prihvati naziv Republika Sjeverna Makedonija.

Spor o imenu trajao je od osamostaljenja Makedonije početkom ‘90-ih.

“Makedonija nema ‘plan B’. Gotovo 80 posto građana želi članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. Uvjeren sam da će građani donijeti tu odluku na referendumu”, rekao je Zaev u intervjuu za makedonsku 1TV.

Uvjeren da će uspjeti

Upitan hoće li se povući ako referendum ne uspije, odgovorio je da će podnijeti ostavku.

Ipak, uvjeren je da će referendum biti uspješan, prenosi MIA.

Prema njegovim riječima, važno je da članice EU i NATO pošalju poruku ohrabrenja Makedoniji.

“Makedonija ne samo da je napravila uspjeh, već i model o tome kako rješavati 30-godišnji spor. Makedonija je model koji se može primijeniti. Ne sumnjam da će nam poslati ohrabrujuću poruku. Moraju”, istaknuo je Zaev.

Izvor: Al Jazeera i agencije