Zaev: Ne daj Bože da referendum ne uspije

Makedonski premijer počinje konsultacije s političkim strankama o predstojećem referendumu o imenu (EPA)

Makedonski premijer Zoran Zaev počinje konzultacije s koalicijskim partnerima i opozicijom o organiziranju referenduma o novom imenu te bivše jugoslavenske republike i promjeni Ustava. 

Prema njegovim riječima, radi se o iznimno važnim pitanjima.

“Da bi referendum bio uspješan neophodno je usuglašavanje svih političkih faktora o tome hoće li biti konsultativnog ili obvezujućeg karaktera”, rekao je Zaev.

Uvjeren je da će referendum biti uspješan.

“Ne daj Bože da referendum ne uspije”, rekao je Zaev, a prenijeli su makedonski mediji.

Održavanje referenduma najavljeno je za jesen.

VMRO-DPMNE će poštovati volju građana

Čelnik najutjecajnije opozicijske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski obećao je da će poštovati volju izraženu na obveznom referendumu ako ona bude donesena na demokratski način.

Ipak nije rekao hoće li ta stranka pozvati svoje članstvo da izađe na referendum. Pozvao se na Ustav koji, kako kaže, jamči da “svatko ima pravo odlučiti hoće li glasati na referendumu ili neće”.

Mickoski se ne slaže da sporazum Atene i Skoplja o novom imenu Makedonije štiti nacionalni identitet.

“Ne samo da nismo zadržali svoj identitet, nego smo izgubili sva prava i mi više nećemo biti Makedonci, već građani Sjeverne Makedonije “, rekao je Mickoski.

Protivi se i odredbi sporazuma po kojoj bi ga Grčka trebala ratificirati na kraju procesa.

Dvotrećinska većina za ustavne promjene

VMRO-DPMNE napustio je Sobranje prije glasanja o ratifikaciji sporazuma o imenu po kojem bi se Makedonija ubuduće trebala zvati Republika Sjeverna Makedonija.

No dogovor još mora proći niz prepreka prije no što stupi na snagu. Prvo ga mora odobriti predsjednik Đorge Ivanov, no on se tome usprotivio.

 

Na to mu je premijer Zaev poručio da će, ako bude potrebno, pokrenuti proceduru za njegov opoziv kako se ne bi dozvolilo da “bilo tko koči Makedoniju na europskom putu”.

Odmah je reagirao i Ivanov te pozvao Zaeva da, “s istom dvotrećinskom većinom koja je neophodna za mijenjanje Ustava Republike Makedonije, odmah pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti predsjednika Republike, odnosno impeachment“.

Makedonski narod treba ime prihvatiti na referendumu, a potom treba doći do ustavne promjene koju makedonski parlament treba prihvatiti dvotrećinskom većinom. 

Izvor: Al Jazeera i agencije