Zaev: Dolazi bolje vrijeme za Makedoniju

Makedonija se danas opredijelila za budućnost koju vidimo u Evropskoj uniji i NATO-u i zbog toga dolaze bolji dani za njene građane, rekao je na konferenciji za medije makedonski premijer Zoran Zaev nakon što je postignut dogovor o sporu o imenu sa Grčkom čime će novo ime zemlje biti Republika Sjeverna Makedonija.

“Danas kao nikada ranije ispunjen sam osjećajem iskrene i osnovane nade za našu budućnost, za budućnost naših građana, i sadašnjih i budućih pokoljenja. Tu budućnost vidimo u zajednici evropskih zemalja i ravnopravnoj članici NATO-a. Dolazi bolje vrijeme za Makedoniju”, kazao je Zaev. 

Dodao je da se Makedonija ovim ugovorom sa Grčkom opredijelila za budućnost, postignuvši historijsko rješenje. 

“Šansa je tu i mora se iskoristiti, hrabro i smjelo, samo tako je patriotski… Rješavajući spor gradimo prijateljstvo između dvije zemlje i dva naroda, u našim rukama je ključ za bolji život građana.”

Zaev je naglasio da je sporazumom zemlja izvučena iz “stega izolacije” koja je trajala dvije i po decenije te dodao da se na ovaj način jača identitet Makedonije i štiti makedonski jezik i narod. 

“Nema više međunarodnih ugovora u kojima se izbjegava makedonski jezik… Ugovor predviđa potvrdu makedonskog jezika u UN-u, bez fusnota. Nacionalnost je makedonska, kroz (/) građani Sjeverne Makedonije.”

Novo poglavlje u historiji države

Makedonski premijer pozvao je predsjednika države i opoziciju, koji su se snažno protivili promjeni ustava koju zahtijeva novo ime zemlje, da daju podršku ugovoru i opredijele se za makedonsku budućnost. 

Dodao je i da snažno vjeruje da će Evropsko vijeće donijeti odluku o početku pregovora sa Makedonijom te da će se na samitu u julu dobiti poziv za članstvo u NATO. 

Zaev je također rekao da se najesen očekuje referendum gdje građanima predstoji da ispišu novo poglavlje u historiji države. 

“Republika Grčka će na kraju godine ratifikovati ugovor i protokol za naš ulazak u NATO. Trideseti jarbol ispred NATO-a vijorit će se i to će biti makedonska zastava… Stavljamo se na mapu stabilnih i razvijenih zemalja, to znači garanciju za stabilnost i sigurnost a to su garancije za investicije i razvoj.”

“Mladi iz Makedonije bit će jednaki sa svojim vršnjacima iz EU-a, neće biti potrebe da vade pasoše drugih zemalja”, kazao je Zaev. 

Makedonija će morati da promijeni ime i u Ustavu, a ukoliko Skoplje ispoštuje svoje obaveze, Atina će sporazum ratifikovati u parlamentu. Tsipras će o dogovoru sa makedonskim kolegom obavijestiti i čelnike političkih stranaka pozicije i opozicije. Mediji u toj zemlji prenose da će tekst sporazuma makedonski i grčki premijeri potpisati u subotu.

Izvor: Al Jazeera