Bijele trake i ruže za ubijene u Prijedoru

U znak sjećanja na 31. svibnja 1992. godine, kada su lokalne vlasti u Prijedoru naredile stanovništvu nesrpske nacionalnosti da kuće obilježe bijelim čaršavima, a da na ruke vežu bijele trake kada se kreću po gradu, na prijedorskim ulicama obilježava se Dan bijelih traka.

Nakon toga nesrpsko stanovništvo je istjerano iz svojih domova, a desetine tisuća ljudi je odvedeno u logore. Više od 3.000 je ubijeno, a stotine se i dalje vode kao nestali.

Prijedorčani su točno u podne pošli u komemorativnu šetnju središtem grada, nosivši ruže i bijele trake oko ruke.

Komemoraciju su organizirali Centar za mlade “Kvart”, Inicijativa “Jer me tiče”, Udruženje “Izvor”.
Bijele trake bile su na rukama kao i 1992. godine, a na trgu su pročitana imena ubijene djece, za koju se i ove godine postavilo pitanje izgradnje spomen-obilježja. 

Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora, objasnio je da je ove godine postavljena instalacija koju su činila 102 peškirića s imenom i prezimenom svakog ubijenog djeteta i njegovim datumom rođenja.

“Postavljena je i sehara, u kojoj su se nekad čuvale vrijedne stvari i pakovalo ruho za djevojke. Čitanjem imena vratit ćemo te peškiriće u seharu i time poručiti onima koji ne dozvoljavaju izgradnju spomenika našoj djeci, da ih ponovo ubijaju 2018. godine. U ponedjeljak imam sastanak s gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem i tražićemo da se spomen-obilježje uradi na starom gradskom mostu, koji spaja centar grada i Stari grad. Zahvaljujući delegaciji grada Trenta koja je posredovala između mene i gradonačelnika doći će konačno do ovog sastanka”, rekao je Bačić.

Goran Zorić, aktivist Inicijative “Jer me stiče”, kaže da je ovo šesti put da se u Prijedoru obilježava Dan bijelih traka, te da je četvrta godina kako se podržava inicijativa roditelja ubijenih 102 djece, za izgradnju spomenika. 

“Ponuđena je i lokacija za izgradnju spomenika na starom mostu, pretvorio bi se u memorijalni most bez izmjene regulacionog plana, pa bi vjerujemo to svima bilo prihvatljivo. U gradu je, na vidljivom mjestu, a situacija se polako senzibiliše i kad poredimo prvo i ovo danas obilježavanje građani su sve svjesniji ovog datuma, a nastojimo pritiskati i institucije koje su nadležne za rješavanje spornih pitanja, no pozitivnih pomaka svakako ima”, navodi Zorić.

Ubijeno 258 žena i 102 djece

Iz Prijedora i okolnih sela je od 1992. do 1995. godine protjerano najmanje 50.000 osoba.

U logorima Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja, zarobljeno je i mučeno najmanje 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti. 

Prema podacima Udruženja “Izvor” tokom proteklog rata je ubijeno ili nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, najviše Bošnjaka, ali i Roma, Hrvata i Albanaca.

Među žrtvama je bilo 258 žena i 102 djece.

Dan bijelih traka obilježen je i u drugim bh. gradovima.

Izvor: Al Jazeera i agencije