Plenković: Hrvatska i Srbija dva svijeta; Dačić: Tačno, nismo jednaki

Ivica Dačić, Andrej Plenković
Dačić: Plenković napada Srbiju jer mu treba neprijatelj da bi poboljšao svoj rejting anemičnog političara (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak u Okučanima prilikom obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, da su Hrvatska i Srbija “u ovom trenutku dva svijeta”, no nije želio reći hoće li s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarati o novim diplomatskim mjerama protiv Srbije kao odgovor na srbijansko proglašavanje hrvatskog ministra Damira Krstičevića nepoželjnom osobom.

Upitan za komentar izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića da će Hrvatska, ako to želi, i dobiti diplomatski rat, Plenković je rekao da to nije primjerena retorika na koju bi Hrvatska trebala pristati te je naglasio da su Hrvatska i Srbija u ovom trenutku dva različita svijeta, nadovezujući se na izjavu srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina kako su on i Krstičević dva različita svijeta.

Plenković je istaknuo kako se u Hrvatskoj nije moglo dogoditi da neki hrvatski saborski zastupnik skrnavi srpsku zastavu, te da Hrvatska nije ista “u ovoj priči sa Srbijom”, kako 90-ih, tako i sada i u budućnosti. 

Sastanak s Grabar-Kitarović

Toga moraju biti svi svjesni, uključujući hrvatske medije i javnost, poručio je.

“Pogledajte retoriku moje Vlade – od izbora do sada. Kada smo mi to koristili odnose sa Srbijom kao nekakav argument u unutarnjopolitičkim prepucavanjima. Mislim da se toga ne može sjetiti nitko”, istaknuo je hrvatski premijer, prenosi Hina.

Plenković je u Okučanima potvrdio da će ovoga tjedna razgovarati s Grabar-Kitarović, no nije otkrio hoće li tema biti Srbija i povlačenje novih mjera kao odgovor na srpsko proglašavanje hrvatskog ministra Krstičevića nepoželjnom osobom u Srbiji.

U međuvremenu se srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić složio u utorak s hrvatskim premijerom da Hrvatska i Srbija nisu iste, ističući da je razlika u tome što Srbija u Drugom svjetskom ratu nije bila uz Hitlera i provodila holokaust.

“Tačno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Jevrejima i Hrvatima, nismo terali Hrvate da nose obeležja kao što su Srbi i Jevreji morali da nose za vreme Drugog svetskog rata, Jevreji žute, a Srbi plave trake”, uzvratio je Dačić Plenkoviću.

Dodatna razlika je u tome što “Srbija ne negira zločine, nego ih kažnjava”, smatra šef srbijanske diplomacije.

Dačić: Ovo što Hrvatska radi je glupost

“Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno”, rekao je novinarima Dačić koji je u posjetu Indiji.

Pojasnio je svoju nedavnu izjavu da će Hrvatska, ako želi, dobiti diplomatski rat.

“Ja nisam govorio o ratu, nego o diplomatskom ratu koji Hrvatska izaziva”, rekao je srbijanski ministar reagirajući na Plenkovićevu izjavu da u odnosima Hrvatske i Srbije nije dobro koristiti riječ “rat”.

Diplomatske napetosti između dviju susjednih zemalja izbile su kada je srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin izjavio da o njegovu dolasku u Hrvatsku “može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu odlučiti hrvatski ministri”.

Službeni Zagreb mu je zbog toga zabranio dolazak u Hrvatsku, a Beograd je uzvratio istom mjerom i nepoželjnom osobom u Srbiji proglasio hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića.

Izvor: Agencije