Bljesak: Za Hrvatsku oslobađajuća akcija, za Srbiju stradanje

Hrvatska, Rat
Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena (EPA)

Otkrivanjem spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća cijeli hrvatski državni vrh, uz brojne branitelje i građane, u utorak je u Okučanima odao počast hrvatskim borcima poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji “Bljesak”, kojom su Hrvatska vojska i policija prije 23 godine oslobodile zapadnu Slavoniju.

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan “Kristalna kocka vedrine”, sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga i policije, a prethodno su pročitana imena poginulih boraca u “Bljesku” te kratka povjesnica te operacije, prenosi Hina. 

Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule borce i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija. 

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Republike, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade. 

Vijence su, uz ostale, položila i izaslanstva veteranskih udruga, gardijskih postrojbi, Hrvatske vojske i policije.

Na komemoraciji su sudjelovali i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milin. 

U 21 sat oslobođeno 500 četvornih kilometara

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je blizu 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija te deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom.

U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. 

Operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca.

Istovremeno je u Beogradu parastosom u crkvi Svetog Marka, koji je služio protojerej Jovan Blagojević, obljetnica operacije “Bljesak” obilježena kao obljetnica stradanja Srba u Zapadnoj Slavoniji.

Parastosu je prisustvovao i predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta, koji je rekao da operacija “Bljesak”, u kojoj je, kako kaže, protjerano više od 20.000 Srba i ubijeno blizu 300 srpskih zarobljenika civila, “predstavlja završni čin etničkog čišćenja Srba sa prostora Zapadne Slavonije”.

On je izjavio da je još tijekom jeseni 1991. godine s većeg dijela Zapadne Slavonije “proterano preko 80.000 Srba, da je spaljeno, minirano i uništeno oko 200 srpskih sela jer su Srbi bili u apsolutnoj većini, da je uništeno preko 5.000 srpskih kuća”, prenosi Tanjug.

Navodi da su tijekom i nakon vojne operacije “Bljesak”, 1995. godine, hrvatska vojska i policija počinile brojne zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima i da 23 godine poslije hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo, niti osudilo nijednog nalogodavca zločina.

Istaknuo je da dok u Hrvatskoj bude takvo stanje, Srbi ne mogu očekivati da će njihove žrtve dobiti satisfakciju i da će hrvatski zločinci biti kažnjeni.

Predsednica Udruženja obitelji poginulih i nestalih “Suza” Dragana Ðukić kazala je novinarima da je ta, kako kaže, agresija hrvatske vojske na obitelji ostavila veliki trag te da su obitelji nezadovoljne jer se još uvek veliki broj ljudi vodi kao nestale osobe.

“Problem nestalih je podignut na najviši nivo, ali obećanja zvaničnika ne prati realizacija. Nezadovoljni smo i ne možemo da verujemo da se u 21. veku i posle 23 godine samo priča da je to humanitarno pitanje, a da rezultata nema. Da imamo majke koje i dalje čekaju posmrtne ostatke i da ne mogu za svog života da sahrane svoju decu”, kazala je Ðukić.

‘Gotovo da nema Srba, a nema ni Hrvata’

Podsjetila je da je problem nestalih u veljači prilikom susreta hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića stavljen na prvo mesto te da su dana obećanja, ali da do sada ništa nije riješeno.

“Mi i dalje čekamo. Zločin se desio u zaštićenoj zoni UN. Ne možemo da verujemo da svet i niko ne stoji iza porodica i da niko nije osudio taj zločin”, navela je Ðukić.

Predsednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruga Srba iz Hrvatske Milojko Budimir je naveo da u isto vrijeme dok se u Beogradu parastosom obiljeležava godišnjica “Bljeska”, u Hrvatskoj se to slavi kao “veliki datum njihove pobede”.

“Zaista ne znam u čemu se ta pobeda sastoji jer na tim prostorima gde su Srbi živeli gotovo da nema Srba, a nema ni Hrvata. Pobeda bi bila u tome da nestane narod koji je tamo vekovima živeo”, kazao je Budimir.

Dodao je da posebno boli činjenica da ni nakon 23 godine, bez obzira na promjenu vlasti u Hrvatskoj, odnos prema žrtvama se nije promijenio.

“Gotovo niko nije optužen za zločine, a znamo da su, prema podacima “Veritasa”, 283 osobe, među njima 57 žena i 14 dece, stradale na putu spasa prema mostu prema Bosanskoj Gradišci”, kazao je Budimir.

Naveo je da je najmanje za očekivati bilo da odgovorni za te zločine odgovaraju, ali da nitko nije odgovarao ni pred Haškim tribunalom, niti pred hrvatskim pravosuđem.

Izvor: Agencije