Slavica ponovo nepravosnažno oslobođen krivice za kornatsku tragediju

Kornati, Vatrogasci, Kornatska tragedija
Unatoč istragama i suđenjima, još nisu sasvim rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila (Al Jazeera)

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu u Zadru vatrogasni zapovjednik iz Šibenika Dražen Slavica u petak je po drugi put nepravomoćno oslobođen krivnje za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu 2007. godine.

“Ničim nije dokazano da je počinio kazneno djelo koje mu se stavljalo na teret u optužnici”, rekao je na početku obrazloženja presude predsjednik sudskog vijeća Boris Radman, prenosi Hina.

Slavica je jedini optužen za stradanje 13 vatrogasaca.

U rujnu 2013., na zadarskom Županijskom sudu, nepravomoćno je oslobođen, ali je Vrhovni sud u travnju 2016. zbog formalnog propusta ukinuo presudu i vratio predmet na ponovno suđenje, koje je na Županijskom sudu u Zadru trajalo više od godinu i pol.

Saslušani su novi svjedoci, a stručnjaci s Instituta “Ruđer Bošković” novim su vještačenjem utvrdili da su vatrogasci stradali u požaru s eruptivnim efektom.

Preživio samo Frane Lučić

Vatrogasci na Kornatu stradali su 30. kolovoza 2007.

Od 13 vatrogasaca iz Tisna i Vodica blizu Šibenika u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb.

Jedini koji je preživio nesreću jest vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru, dok su ostali ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina.

Živote su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Ivica, Tomislav i Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Unatoč istragama i suđenjima, još nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila.

Izvor: Al Jazeera i agencije