Tusk: Dijalog nema alternativu za Kosovo i Srbiju

Tusk je rekao da zna da je proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova težak, ali da je optimist (Anadolija)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u četvrtak da za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, kao i za poboljšanje odnosa s Evropskom unijom, nema alternative osim dijaloga, javlja Anadolija.

On je nakon sastanka s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem u Prištini rekao da je njegova posjeta Kosovu dio šire turneje u okviru pripreme samita EU – Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji, na kojem će EU ponoviti podršku evropskoj perspektivi zemalja regije.

Tusk je rekao da EU jest i bit će najpovjerljiviji partner zemljama zapadnog Balkana te da samit u Sofiji treba poboljšati veze s regijom i unutar nje same kad je riječ o transportu, energetici i digitalnim vezama.

‘Emocije s obje strane’

Prema njegovim riječima, diskutovat će se i kako tretirati neke od zajedničkih sigurnosnih izazova, kao što su krijumčarenje migranata, terorizam i organizovani kriminal.

U vezi s dijalogom Kosova i Srbije naglasio je da bez sveopće normalizacije odnosa i pune primjene sporazuma ne vidi promjenu i poboljšanje odnosa s EU-om.

Rekao je da zna da je taj proces težak, ali da je optimist.

“Znam da je ovo pitanje opterećeno emocijama i teško za obje strane, ali nema druge održive alternative za normalizaciju. To je strateška odluka, za koju sam 100 posto uvjeren da će se isplatiti na duže vrijeme”, rekao je Tusk.

Pohvalio je predsjednike Kosova i Srbije, Hashima Thacija i Aleksandra Vučića, s kojim se sastao u srijedu u Beogradu, na njihovom ulaganju u dijalog.

Pozdravio je ratifikaciju demarkacije granice s Crnom Gorom u Skupštini Kosova, što je omogućilo, kako je naglasio, približavanje Kosova liberalizaciji viza.

Naveo je da je u najboljem interesu zemlje borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, za što je potreban politički konsenzus.

U Berlinu 9. maja s Merkel

Thaci je poručio da je Kosovo posvećeno dijalogu i normalizaciji odnosa sa Srbijom, što podrazumijeva primjenu dosad postignutih sporazuma, ali i postizanje konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

Rekao je da će dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije biti jedno od najvažnijih pitanja, o kojima će razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 9. maja u Berlinu.

Thaci je od Tuska zatražio ubrzanje procesa ukidanja viznog režima građanima Kosova jer je Priština ispunila svoje obaveze.

Izvor: Agencije