Pahor: EU treba pristupiti BiH sa posebnom političkom osjetljivošću

Pahor se obratio na 9. međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) (Anadolija)
Pahor se obratio na 9. međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF) (Anadolija)

Temelji i državna struktura Bosne i Hercegovine posebni su i zahtijevaju vrlo osjetljiv politički pristup Evropske unije (EU), izjavio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor obraćajući se na 9. međunarodnoj investicijskoj konferenciji Sarajevo Business Forum (SBF), javlja Anadolija.

Govoreći o odnosima između Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana, ponovio je čvrstu podršku Slovenije zemljama regije u njihovim nastojanjima da se pridruže Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

“Spremni smo podijeliti sva naša iskustva i znanje. Želimo vam pomoći i vidjeti ove zemlje što je prije moguće u EU-u i NATO-u ako se tako odluči u tim zemljama”, rekao je Pahor.

SBF je ocijenio jednim od najvažnijih događaja u regiji koji za cilj ima promovisati saradnju Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Bosni i Hercegovini posvetiti posebnu pažnju

“Ta saradnja uveliko zavisi od procjene investitora i poslovnih partnera u pogledu predvidljivosti političke budućnosti Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina, po mom mišljenju, treba učiniti sve da svom narodu podari evropski život. Sva pitanja koja čine njenu političku budućnost, a koja su sada na sceni čine to manje predvidljivim”, poručio je Pahor.

Predsjednik Slovenije osvrnuo se i na nedavno usvojenu strategiju Evropske komisije za proširenju EU-a na zapadni Balkan.

“Evropska komisija proces proširenja na zapadni Balkan ne vidi kao politički proces nego želi to vidjeti kao obični tehnički problem, ali to nije tako. To će biti posebno teško u slučaju Bosne i Hercegovine. Temelji i državna struktura Bosne i Hercegovine posebni su i, po mom mišljenju, zahtijevaju vrlo osjetljiv politički pristup EU-a. Ja bih zagovarao takav pristup prema ovoj zemlji, koju toliko podržavam iz brojnih pravnih, političkih i etičkih razloga. Teško će biti Bosni i Hercegovini da ispuni uslove i kasnije obavi pregovore s Evropskom komisijom”, smatra Pahor.

Istakao je da u razgovorima s kolegama u Evropi često zagovara da se Bosni i Hercegovini mora posvetiti posebna pažnja i pristupiti joj s posebnom političkom osjetljivošću.

“Moramo gledati taj veoma teški proces kao politički, a ne tehnički. Od izuzetnog je značaja da zemlje zapadnog Balkana same osiguraju kredibilitet reformskog procesa, posebno provedbom reformi, jačanjem vladavine prava i izgradnjom institucija suštinski važnih za ukupni napredak”, rekao je predsjednik Slovenije.

Pomirenje i prosperitet

Poručio je da regionalna saradnja ostaje suštinska alatka za promociju pomirenja i prosperiteta. U tom kontekstu istakao je da se ne želi miješati u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine, ali da želi podijeliti slovensko iskustvo pomirenja.

“Ovo nije politička konferencija nego poslovna, ali ipak želim naglasiti jednu stvar: ne želim se miješati u vašu domaću politiku, na vama je da odlučujete o budućnosti zemlje, ali dopustite da s vama podijelim vlastito iskustvo. Ne bih mogao dovoljno snažno naglasiti koliko je za moju zemlju važno, a koliko bi bilo važno za vašu zemlju kad bi proces pomirenja počeo. Znam da će to biti dug proces i da ima mnogo poteškoća. Bilo bi jako zahvalno kad bi tri naroda, tri religije i svi ostali vidjeli neku vrstu svjetla na kraju tunela kad je riječ o pomirenju. Mislim da bi sve druge probleme bilo mnogo lakše rješavati”, poručio je Pahor.

Na kraju je istakao da je odgovornost svih čelnika u regiji da rješavaju prepreke radi mira i sigurnosti.

“Mislim da je naša krajnja odgovornost da učinimo sve što je potrebno za mir i sigurnost naših naroda i rješavamo druga pitanja u regiji, otvorimo vrata procesu proširenja i uvjeren sam u takvu budućnost. Optimističan sam da je budućnost tu, da je ona dobra i da nema nikakvog razloga za strah”, izjavio je Pahor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO