Mogherini: Prepoznali smo odlučnost Vučića da Srbiju uvede u EU

Mogherini: 'Poruka koju donosim nije samo bilateralna, upućena samo Srbiji, nego ima regionalni karakter: perspektiva članstva u EU-u opipljiva je za cijelu regiju' (Tanjug)

Federica Mogherini, šefica diplomatije Evropske unije, večeras je u Beogradu rekla da Srbija “ide u pravom smjeru” i da je “evropska perspektiva opipljiva”. Istakla je da je Brisel prepoznao odlučnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zemlju uvede u EU, prenosi agencija Tanjug.

Obraćajući se medijima nakon razgovora s predsjednikom Srbije, drugog u posljednje dvije sedmice, Mogherini je rekla da pridaje veliki značaj činjenici da je u Beogradu, da je željela lično doći u Beograd nakon predstavljanja Izvještaja Evropske komisije o napretku.

“Poruka koju donosim nije samo bilateralna, upućena samo Srbiji, nego ima regionalani karakter: perspektiva članstva u EU-u opipljiva je za cijelu regiju, a posebno za Srbiju i Crnu Goru. Zahvaljujući radu, Srbija ide u dobrom smjeru”, rekla je ona.

Dobre šanse

Podsjetila je da je tokom predstavljanja Izvještaja u Strasbourgu jasno rečeno da pregovori sa Srbijom napreduju dobro.

“Otvorili smo 12 od 35 poglavlja i dobri su izgledi da se otvore i nova tokom bugarskog predsjedavanja”, rekla je Mogherini.

Navodeći da Evropska komisija među mnogima slovi za strogu i nemilosrdnu i kao neko ko ne daje poklone, Mogherini je rekla da je uvjerena da je proces proširenja na zapadni Balkan “poklon koji sami sebi trebate dati u EU-u”.

Ona je, također, ukazala da se u Izvještaju navode i područja u kojima je konstatovan napredak, ali je neophodan dodatni rad. Istakavši da je s Vučićem razgovarala i o dijalogu Beograda i Prištine, Mogherini kaže:

“Imamo novu fazu usmjerenu ka postizanju cilja, a to su pravno obavezujući sporazumi. Razmatrali smo i primjenu ranije postignutih sporazuma i naglasila bih ovdje, kao i prije u Prištini, i u Beogradu i u Briselu, da postoji potreba da se svi dogovori moraju primijeniti. Krajnje je vrijeme za to.”

To je, kaže, kredibilna osnova za daljnji rad u novoj fazi dijaloga.

Sastanak s Brnabić

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i Mogherini složile su se da je očuvanje mira i stabilnosti u regiji od presudnog značaja i u tom smislu istakle važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Brnabić je pozdravila činjenicu da su u Izvještaju Evropske komisije o napretku prepoznati napori Srbije u provođenju političkih i ekonomskih reformi i posvećenost regionalnoj saradnji, saopćila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijerka Srbije naglasila je da, i pored toga što je Izvještaj pretežno pozitivan, predstoji još mnogo napora i rada, prije svega u domenu vladavine prava i slobode medija. Istakla je da će Srbija pristupiti daljnjim reformama u skladu s ocjenama i preporukama predstavljenim u Izvještaju.

Prema riječima Mogherini, za Srbiju i regiju od velike je važnosti i predsjedavanje Bugarske EU-om jer ta članica Unije razumije aktuelnu situaciju i prilike na zapadnom Balkanu. Ona je istakla da je posvećenost političkoj i ekonomskoj saradnji zemalja regije ključna za brži napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Navela je da je, osim političke i institucionalne, saradnja nevladinog sektora i privrednika u regiji, uz podršku države, veoma važan oblik saradnje.

Istaknuta je neophodnost podizanja nivoa svijesti građana Srbije i regije o značaju priključenja Evropskoj uniji, kojim će se osigurati mir i stabilnost i podići životni standard svih građana na ovim prostorima.

Brnabić je još jednom pozdravila preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom, navedeno je u saopćenju.

Vrata EU-a otvorena za Crnu Goru

Mogherini je ranije danas boravila u posjeti Crnoj Gori, gdje je u Tivtu rekla da se pregovori Crne Gore s Evropskom unijom odvijaju dobro i da su vrata Unije otvorena za tu zemlju.

Mogherini je tokom susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem rekla da je Crna Gora ostvarila napredak kad su u pitanju ekonomija i javna uprava, ali da prostora za napredak ima u području medija i vladavine prava, javlja Anadolija.

Evropska zvaničnica u obraćanju medijima još je jednom pozvala crnogorsku opoziciju da se vrati u parlament i prekine bojkot. 

“Vrata EU-a su vam otvorena, pregovori se odvijaju dobro, put je dobro označen. Uvidjeli smo napredak, naročito u području javne uprave i ekonomije. Znamo koliko je to važno za građane. Radujemo se i napretku u drugim područjima. U nekim područjima uvidjeli smo potrebu za daljnjim napretkom, konkretno u području medija i vladavine prava. Želim ponoviti poruku koju sam rekla i posljednji put kad sam dolazila u Crnu Goru, da se može naći rješenje za trenutni bojkot parlamenta od opozicije”, istakla je Mogherini.

Pohvalila je i to što Crna Gora slijedi politiku EU-a kad je u pitanju vanjska politika. 

“To pokazuje da razmišljamo jednako, da smo na istim frekvencijama”, rekla je Mogherini.  Pohvalila je demarkaciju između Crne Gore i Kosova.

Preporuke za otvaranje pregovora

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da Zapadni Balkan ide naprijed i da je evropska perspektiva Balkana jasna i izvjesna.

“Sada je ostalo da zemlje kandidati zajedno urade sve, ispune sve obaveze i stvore pretpostavke za konačno učlanjenje u EU. Crna Gora je kroz Izvještaj o napretku ocijenjena kao zemlja koja dobro napreduje na putu evropske integracije, ostvarili smo novi napredak, ali su u izvještaju konstatovani određeni nedostaci, na kojima moramo raditi. Želim posebno da istaknem činjenicu da je ovim izvještajem data preporuka za otvaranje pregovora Makedoniji i Albaniji. To cijenimo veoma važnim za cijeli region i, ako Evropski savjet pozitivno odgovori na vašu preporuku, imaćemo jednu novu stimulativnu sinergiju, koja će naš proces učiniti kvalitetnijim”, rekao je Marković.

On je istakao da, kad je riječ o Izvještaju za Crnu Goru, Vlada je uočila nedostatke i slabosti, koji su podvučeni. 

“Vjerujem da ćemo u 2018. otvoriti preostala tri pregovaračka poglavlja, da uradimo sve da ispunimo privremena mjerila za poglavlja 23 i 24 i uđemo u sljedeću fazu pregovora, koja podrazumijeva zatvaranje poglavlja”, poručio je Marković. 

Mogherini se ranije danas sastala i s novoizabranim predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 

Zvaničnica EU-a bila je u posjeti i Makedoniji, gdje je poručila da je Evropska komisija iznijela preporuke za otvaranje pregovora o pristupanju Makedonije Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije