Doboj: Nakon specijalaca povukli se i veterani

Veterani su se razišli svojim kućama, kao što su i obećali, a nakon što je saobraćajnicu u Mravićima napustila specijalna policija, javio je novinar Al Jazeere Boris Gagić.

Blizu 300 veterana u Mravićima danas je nakratko blokiralo taj putni pravac. Nakon kraćeg naguravanja sa policijom, veterani su se povukli sa puta, a federalnim zvaničnicima poslali poruku da od svojih zahtjeva neće odustati.

Policijske snage osiguravale su ovaj skup, nakon čega su se, u dogovoru s veteranima, povukli.

Policija je ranije saopćila da više neće dozvoljavati blokade saobraćajnica.

Ratni veterani danas  su se okupili i u mjestu Karuše kod Doboja gdje su pokušali blokirati magistralni put M17. Također je u toku dana došlo do okupljanja veterana na petlji Šićki Brod. 

Odblokirana petlja

Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona jutros su deblokirali petlju Šićki Brod u Tuzli koju je grupa demobiliziranih veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine tri dana držala u blokadi.

Kako je za agenciju Anadolija kazao Dževad Korman, policijski komesar u Tuzlanskom kantonu, korištena je minimalna sila.

„Ono što u ovom trenutku mogu potvrditi je da je petlja odblokirana uz minimalnu upotrebu sile, odnosno odgurivanjem. Uspjeli smo udaljiti okupljena lica sa ceste, a većina njih se sama razišla. Dvjema osobama je pružena ljekarska pomoć, jer su po našem dolasku pale i legle na ulicu“, naveo je Korman.

Kako je kazao glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić za agenciju Fena, tokom policijske akcije na deblokadi saobraćajnica, osam osoba je privedeno radi kriminalističke obrade.

 

„Protiv ovih osoba bit će preduzete zakonom propisane mjere. Među privedenim su i dvije osobe starosne dobi od 19 i 21 godine, što znači da nisu mogli biti borci. Tokom provođena navedenih aktivnosti policija je utvrdila prisustvo većeg broja osoba mlađe dobi, kao i osoba koje nisu sa područja Tuzlanskog kantona“, izjavio je on.

 

Specijalna policijska jedinica je, u skladu sa naredbom direktora Federalne uprave policije (FUP), pružila asistenciju MUP-u TK u deblokadi raskrsnice, saopćeno je iz FUP-a.

Prilikom deblokade, navode, upotrijebljen je minimum sile i to samo prema osobama koje su bile u vidno alkoholiziranom stanju i koje su pružale otpor policijskim službenicima, s tim da nije bilo povrijeđenih.

Jedan broj osoba priveden u MUPTK zbog kriminalističke obrade i protiv njih će biti poduzete zakonom propisane mjere, kaže se u saopćenju FUP-a.

Tri zahtjeva

Saobraćaj se na glavnom saobraćajnom čvorištu sada odvija bez problema, a pripadnici Jedinice za podršku MUP-a TK još uvijek su na terenu.

Grupa demobiliziranih boraca u srijedu je blokirala petlju Šićki Brod u Tuzli. Od Vlade FBiH zahtjevali su uspostavu tačnog boračkog registra, ukidanje 1.600 boračkih udruženja te omogućavanje naknade svim demobilisanim borcima.

Na poziv resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića na pregovore u Sarajevo nisu željeli ići. Njega su pozvali da dođe u Tuzlu u čemu im je on na kraju i udovoljio i pozvao da pošalju pet predstavnika u ovaqj grad. Oni su to odbili, a ministar se vratio u Sarajevo.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije