Cerar: Primjena arbitraže ‘civilizacijsko’ pitanje

'Pitanje granice više ne spada u okvir bilateralnog rješavanja', kaže Cerar (Arhiva)

Slovenski premijer Miro Cerar kaže da se granično pitanje s Hrvatskom neće rješavati bilateralno nego da treba primijeniti odluku arbitražnog suda, jer je to i “civilizacijsko”, a ne samo pravno pitanje.

“Pitanje granice više ne spada u okvir bilateralnog rješavanja, a ako Hrvatska ne implementira presudu, Slovenija će biti prisiljena upotrijebiti raspoloživa pravna sredstva”, rekao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani, prenosi Hina.

“Arbitražna presuda konačna je, obavezujuća za Sloveniju i Hrvatsku, koje je po međunarodnom pravu moraju provesti”, rekao je on nakon susreta s gostima iz zemalja Beneluksa, luksemburškim i holandskim premijerima Xavierom Bettelom i  Markom Rutteom te belgijskim ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom.

Cerar će razgovarati samo o implementaciji presude

Njihova posjeta Sloveniji, koju za nekoliko mjeseci čekaju parlamentarni izbori, najavljena je kao prilika da Cerar s gostima, koji, kao i on, dolaze iz stranaka liberalnog usmjerenja, razmijeni poglede na budućnost Evrope i političko stanje u njenom okruženju, a mediji navode da Vlada Slovenije očekuje i njihovu potvrdu da u sporu te zemlje s Hrvatskom stoje na poziciji poštivanja evropskog prava i da arbitražnu odluku treba implementirati.

Reagujući na izjavu predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je u Strasbourgu ocijenio da je granični spor Slovenije i Hrvatske i bilateralni i evropski problem te da je odgovornost dvije strane da ga riješe, te na nastup hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, Cerar je ponovo istakao poziciju svoje vlade da će Slovenija pristati samo na razgovor o tome kako implementirati arbitražnu presudu.

Hrvatska još nije implementirala arbitražnu presudu i ne želi to učiniti; time krši pravo Evropske unije, pa će Slovenija biti prisiljena upotrijebiti pravna sredstva ako na hrvatskoj strani uskoro ne dođe do promjene stajališta, kazao je Cerar.

Cerar tvrdi da je Slovenija s Hrvatskom više od 20 godina pokušavala riješiti problem granice bilateralnim dogovorima, ali da to nije uspjelo te da je Slovenija uvjetovala pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji rješenjem graničnog pitanja arbitražom, dodavši da se u hrvatskom pristupnom ugovoru to spominje kao njena obaveza.

“Kršenje te obaveze predstavlja kršenje civilizacijske norme. Vladavina prava nije samo osnovno načelo i vrijednost EU-a nego i civilizacijska norma. Bez toga nema civilizovanog svijeta i zato očekujem da će Evropska komisija insistirati na dosadašnjem stajalištu da presudu arbitara treba implementirati”, kazao je Cerar, dodavši da je uvijek bio otvoren za dijalog, ali za dijalog o izvršenju presude arbitražnog suda.

Izvor: Agencije