Mesić za AJB: Neću biti ‘Počasni građanin’, ali ostajem prijatelj Sarajeva

Stjepan Mesić
Mesić: 'Moje prijateljstvo s Bosnom i sa Sarajevom neće biti na ovaj način prekinuto nego učvršćeno' (Anadolija)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić odbio je primiti priznanje “Počasni građanin Sarajeva” nakon što su gradske vlasti odlučile da to priznanje neće dodijeliti turskom književniku Orhanu Pamuku, dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

Mesić je za Al Jazeeru rekao kako ni od koga nije dobio službenu obavijest da je uopće predložen za priznanje niti da mu je ono dodijeljeno.

Informaciju da mu je ta čast dodijeljena, kaže, doznao je samo preko medija.

“I onda sam čekao jedno vrijeme da vidim koje je obrazloženje, nisam dobio ništa, a predugo se onda to provlači. Nisam htio da ljudi budu dezinformirani jer Orhan Pamuk je svjetski književnik, on je nobelovac i on je iz jedne druge sfere. Ja sam političar, on je književnik i meni je nezgodno da se mene stavlja u konkurenciju s jednim nobelovcem. I nisam mogao to prihvatiti i tako sam obavijestio gradonačelnika Sarajeva”, kaže Mesić.

Mesić: ‘Ostajem prijatelj BiH i Sarajeva’

Unatoč medijskim napisima da je Mesić sarajevskim gradskim vlastima zamjerio i manipulacije u ovom slučaju, on kaže da ne govori o manipulacijama nego da procedura za njega nije bila u redu.

“Prije svega trebalo me obavijestiti da sam uopće predložen za ‘Počasnog građanina’ jer ni to ja nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drukčija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin… Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva – uvijek tvrdim: ja sam, kad je najteže bilo, dolazio u Sarajevo, više puta, i nikakvo moje prijateljstvo s Bosnom i sa Sarajevom neće biti na ovaj način prekinuto, dapače, bit će učvršćeno”, rekao je Mesić.

U Uredu gradonačelnika isprva nisu za Al Jazeeru željeli komentirati vijest da je Mesić odbio ukazanu čast – služba za medije zatražila je da se redakcija obrati Uredu pismenim putem, a potom se gradonačelnik Abdulah Skaka obratio priopćenjem za javnost povodom, kako je rečeno, brojnih informacija u javnosti u vezi s dodjelom priznanja Počasni građanin Sarajeva.

Počasni građanin Grada Sarajeva je, stoji u priopćenju, priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine koji su se naročito istaknuli u razvoju Grada, unaprjeđenju međunarodne suradnje i očuvanju mira u zemlji i inozemstvu.

“Priznanje može biti dodijeljeno i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada te razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima”, navedeno je u priopćenju.

Skaka: ‘Sačuvati priznanje od politizacije u kampanji’

Gradonačelnik Sarajeva, stoji dalje, ne donosi odluku o izboru Počasnog građanina Sarajeva, već se izbor kandidata za dodjelu nagrada izvršava prema propisanoj proceduri, a konačnu odluku o tome donosi Gradsko vijeće na prijedlog nadležnog povjerenstva.

U konkretnom slučaju, navedeno je, odluka treba biti donesena na zakazanoj sjednici Gradskog vijeća 28. veljače 2018. godine.

“Podsjećamo, na sjednici Komisije za izbor i imenovanja održanoj dana 14. 02. 2018. godine razmatran je prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin gospodinu Stjepanu Mesiću. Taj prijedlog je dobio podršku svih 7 članova Komisije, tj. usvojen je jednoglasno. Prijedlog za dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva nobelovcu Orhanu Pamuku nije dobio potrebnu većinu. Za taj prijedlog glasalo je tri člana komisije dok su četiri člana bila protiv uz obrazloženje da se nagrada dodjeljuje u skladu sa kriterijima sadržanim u Odluci o priznanjima i nagradama.”

Potrebno je naglasiti, kako se navodi, činjenicu da predloženi kandidati ne isključuju jedan drugog, odnosno da važeća Odluka ne ograničava broj nagrada Počasni građanin Grada Sarajeva, odnosno da se dodjelom priznanja Stjepanu Mesiću ne oduzima nagrada bilo kome drugome.

“Gradska uprava Grada Sarajeva na čelu sa gradonačelnikom podržava dodjelu nagrade Počasni građanin Grada Sarajeva svakom pojedincu koji se značajno istakao u afirmaciji, promociji, razvoju i unapređenju Sarajeva. Također, pozivamo javnost da vrijedno i tradicionalno priznanje Grada sačuva od politizacije i zloupotrebe u izbornoj kampanji. Dosadašnji dobitnici ove nagrade nas sve obavezuju na to”, stoji na kraju priopćenja.

‘Rezervno rješenje’

Povjerenstvo za izbor i imenovanja Gradskog vijeća Sarajeva najprije je početkom veljače jednoglasno odlučilo prihvatiti prijedlog izdavačke kuće Buybook da se upravo Pamuka proglasi počasnim građaninom te da mu se to priznanje uruči u travnju, kad je planiran njegov posjet glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Nekoliko dana kasnije to isto povjerenstvo preinačilo je svoju odluku te sa četiri prema tri glasa zaključilo kako Pamuk ne zaslužuje priznanje “jer nije dovoljno učinio za Sarajevo”, prenijela je HINA.

Iz oporbenih stranaka, koje imaju svoje zastupnike u Gradskom vijeću, odmah su reagirali upozoravajući kako je sve učinjeno pod pritiskom Stranke demokratske akcije (SDA), koja održava bliske veze s vlašću turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a koga Pamuk otvoreno kritizira.

Neki mediji u Bosni i Hercegovini zaključuju kako činjenica da je i Mesić, kao “rezervno rješenje” koje je ponudio SDA-ov gradonačelnik Abdulah Skaka, sada odbio to očito kompromitirano priznanje predstavlja svojevrsni “šamar” svima onima koji vode grad Sarajevo.

Izvor: Al Jazeera