Beograd: Četiri optužnice za zločine u BiH i Hrvatskoj

Zločini na koje se odnose optužnice počinjeni su 1991. i 1992. godine (AP)

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podignulo je u protekla dva mjeseca četiri nove optužnice – protiv petorice optuženih za zločine nad civilima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj – iako nije objavilo detalje optužnica.

Na stranicama Tužiteljstva objavljeno je da je krajem prošle godine podignuta optužnica protiv Dragana Maksimovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Caparde, u Bosni i Hercegovini, u lipnju 1992. godine.

Podignuta je optužnica i protiv Joje Plavanjca i Zdravka Narančića zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosanskoj Krupi u kolovozu iste godine.

Tužiteljstvo za ratne zločine početkom ove godine podignulo je optužnicu protiv Boška Soldatovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Bogdanovci, nedaleko Vukovara, 11. studenog 1991. godine.

Dio optužnica odbačen

Također, podignuta je i optužnica protiv Željka Budimira zbog postojanja osnova sumnje da je 21. studenog 1992. počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u naselju Rejzovići, kod Ključa.

Od svibnja prošle godine na čelu Tužteljstva za ratne zločine Srbije nalazi se Snežana Stanojković.

Prije nje to je mjesto bilo upražnjeno gotovo godinu i pol nakon odlaska u mirovinu prethodnog tužitelja Vladimira Vukčevića.

Optužnice koje su bile podignute u međuvremenu bile su odbačene do konvalidacije tužiteljice Stanojković, kao što je to slučaj s optužnicom u slučajevima “Srebrenica” i “Štrpci”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije